Jens Stoltenberg / Foto: FoNet, NATO

Stoltenberg: NATO ne želi novi hladni rat

NATO treba da se priprema za svet sa više ruskih raketa, iako Alijansa pokušava da spasi nuklearni sporazum INF i spreči novu trku u nuklearnom naoružanju, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Pozivamo Rusiju da ponovo počne da poštuje sporazum INF. Istovremeno treba da budemo spremni za svet bez sporazuma INF i sa više ruskih raketa”, rekao je Stoltenberg u Sofiji posle razgovora sa bugarskim ministrom Bojkom Borisovim, preneo je “Frans pres”. Vašington je početkom februara najavio da se povlači iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa INF, zaključenog 1987. godine u jeku hladnog rata da bi se smanjili rizici od većeg sukoba. SAD optužuju Rusiju da krši taj sporazum, što ona demantuje. Rusija je takođe suspendovala svoje učešće u sporazumu, optužila SAD za “izmišljene optužbe” i najavila da sebi daje dve godine da razvije nove rakete. “Taj sporazum je decenijama bio nezaobilazan za kontrolu naoružanja. NATO ne želi novi Hladni rat, mi ne želimo novu trku u naoružanju”, rekao je Stoltenberg. On je ranije upozorio da je rusko kršenje tog ključnog ugovora iz vremena Hladnog rata jedno od najvećih bezbednosnih izazova Alijanse, navodi AP.

A bugarski premijer Borisov početkom iduće nedelje primiće svog ruskog kolegu Dmitrija Medvedeva. Borisov je rekao da želi da upotrebi maksimalnu diplomatsku snagu da se ne uđe u trku u naoružanju. “Ne samo da Bugarska nije Trojanski konj Rusije u NATO, nego je ona jedna od najdisciplinovanijih i vernih članica NATO”, rekao je Borisov. Inače, Stoltenberg je bio u Bugarskoj povodom 15. godišnjice bugarskog ulaska u NATO.