Okrugli sto / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Srbija propustila sve rokove za izbor poverenika za informacije

Novi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti trebalo bi da bude izabran u “otvorenom postupku” i da bude stručna osoba koja nije ni član ni donator neke stranke, ocenjeno je na okruglom stolu u okviru projekta „Budućnost slobode informacija u Srbiji“, koji sprovode Partneri za demokratske promene Srbija, Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Pravni skener.

Koordinator programa Fondacije za otvoreno društvo Miodrag Milosavljević rekao je da Srbija već tri meseca nema poverenika za informacije od javnog značaja. “Skupština Srbije je propustila sve rokove za izbor poverenika. Na takav način institucije se dovode u krizu i ugrožava se njihov integritet. To ne sme da se dozvoli”, upozorio je Milosavljević. On je ocenio da je “slobodan pristup informacijama jedna od retkih oblasti gde Srbija može da bude ponosna na svoj razvoj od 2000. godine naovamo”. Milosavljević je rekao da je Vlada Srbije predložila novi Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kojim se “smanjuje nivo prava”. Predloženim zakonom propisuje se da javna preduzeća, odnosno društva kapitala u državnom vlasništvu ubuduće neće morati da daju informacije od javnog značaja, iako se zna da su “ta predzeća najčešće i najgrublje kršila pravo na pristup informacijama građana”. “Idemo u proces legalizacije takvog odnosa, što nije dobro”, rekao je Milosavljević. On je sugerisao kako bi Skupština Srbije trebalo da izabere poverenika za informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u “otvorenom, inkluzivnom postupku, u kome će primeniti kriretijume koji su relevantni za njegov izbor”. “Potrebno je da se iz Predloga zakona povuku odredbe koje će smanjivati nivo prava i da se obezbede mehanizmi za izvršenje rešenja poverenika”, ocenio je Milosavljević. On je rekao da, otkad u Srbiji postoji institucija Poverenika i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je jedan od najboljih zakona globalno u ovoj oblasti, Vlada nije izvršila nijedno jedino rešenje Poverenika. Saradnik Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović ocenio je neophodnim da se pri izboru novog poverenika ispoštuju kriterijumi koji garantuju integritet te osobe – da nije krivično i prekršajno kažnjavana, da protiv nje nisu vođeni disciplinski postupci, da nije doprinela da se ne sprovode antikorupcijski zakoni. On je rekao da novi poverenik ne sme da bude član neke stranke, da ne sme da bude kandidat na bilo kojoj listi za bilo koje izbore i da ne sme da bude donator stranke. Gavrilović je sugerisao i da bi novi poverenik trebalo da bude stručna osoba koja ima naučne radove koji se odnose na ovu oblast ili je kroz svoj ekspertski rad doprinela unapređenju slobodnog pristupa informacijama. On je naglasio da bi kandidati za novog poverenika trebalo da budu predstavljeni javnosti na Radio-televiziji Srbije.

Za okruglim stolom predstavljeni su nalazi istraživanja koja su rađena u prethodnih osam meseci, a cilj je bio da se utvrdi kako se primenjuju mehanizmi slobode pristupa informacijama u određenim oblastima, poput javnih nabavki i postupanja sudova u ovoj oblasti. Jovan Nicić iz organizacije Pravni skener rekao je da su istraživanjem bili obuhvaćeni Beograd, Loznica, Pirot i Zrenjanin, i da jedino Grad Beograd nije odgovorio na zahtev za pristup informacijama o javno-privatnom parnerstvu.