Dejvid Mekalister / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Mekalister: EU ne učestvuje aktivno u debati o razgraničenju

Evropska unija je primila k znanju debatu koja se vodi o razgraničenju i promeni granica kao mogućem rešenju za Kosovo, ali nije aktivno uključena po tom pitanju, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Kako se ističe, Mekalister, koji od juče boravi u četvrodnevnoj poseti Srbiji, nakon čega će posetiti Kosovo, ne misli da će izbori za Evropski parlament, koji se održavaju u maju, uticati na dijalog između Beograda i Prištine. Nagalsio je da je EU trenutno mnogo fokusiranija na to kako da dijalog u Briselu ponovo krene i zbog toga pozivaju vlasti na Kosovu da opozovu svoju odluku o uvođenju taksi na robu iz Srbije i BiH. “Naravno da obe strane moraju još mnogo obaveza da ispune, ali 2019. godine nemamo izbore u Srbiji, barem nisu planirani, isto je i na Kosovu. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini spremna je da organizuje svaki dijalog na visokom nivou. Verujem da bi trebalo da iskoristimo ovaj trenutak i da nastavimo dalje, ali trenutno ne idemo nikuda zbog odluke koju su doneli zvaničnici na Kosovu, protivno savetima njihovih partnera iz Evrope i SAD”, naglasio je Mekalister.

Takođe, rekao je da je upoznat sa građanskim protestima, koji se od decembra održavaju u gradovima širom Srbije, dodajući da su demonstracije demokratsko pravo opozicije, ali napominje da je parlament mesto za debatu između predstavnika vlasti i opozicije. “Mnogo puta sam posetio Narodnu skupštinu i čuo sam različita mišljenja. Od većine sam čuo da je rad u parlamentu dobar. Opozicioni članovi parlamenta kritikuju procedure za koje smatraju da nisu fer. Ja sam politički neuteralan oko ovog pitanja. Ja nisam ’igrač’ u unutrašnjoj politici Srbije. Ja sam izvestilac za Srbiju i želim da Srbija iskorači napred. Voleo bih da vidim demokratsku debatu u parlamentu. Demokratska debata je nadmetanje ideja. A nadmetanje ideja je dobro u demokratiji jer na kraju, uvek se nadam da će najbolje ideje uspeti da donesu korist građanima”, kazao je Mekalister, koji će danas imati sastanak sa predstavnicima opozicije u Srbiji. Na pitanje RSE kako bi definisao situaciju u kojoj predstavnici vladajućih stranaka “jedu vreme” predstavnika opozicije, podnoseći ogroman broj istovetnih amandmana i da li je to “uobičajena situacija u evropskim parlamentarnim standardima”, Mekalister je odgovorio: “Evropski parlament je bio jasan u izveštajima o Srbiji, u kojima navodimo da vidimo prostora za poboljšanje kada je reč o proceduralnim stvarima u srpskom parlamentu. Verujemo da je preveliki broj zakona o kojima se debatovalo i koji su usvojeni po hitnom postupku. Razgovarali smo sa predsednicom parlamenta o ovome. Mislim da treba da sednemo i vidimo kako možemo da unapredimo procedure. Sa jedne strane, opozicija ima pravo da iznosi kritike i svoje poglede i da podnosi amandmane. A sa druge strane, stvari se mogu pomeriti. To je uvek balans koji treba naći i ako mi kao Evropski parlament možemo da damo bilo kakav savet – ako nas pitaju obe strane – mislim da ćemo to sa zadovoljstvom uraditi. Ali, ponavljam, to je nešto što će morati da se razjasni unutar parlamenta Srbije, između šefova poslaničkih grupa, uključujući naravno i predsednicu Skupštine koja igra važnu ulogu.”