Vučić u Minhenu / Foto: FoNet/TV

“Blumberg”: Vučić rekao da će rešavanje kosovskog problema biti „teže od pakleno teškog“

Pošto su Grčka i Severna Makedonija rešile dugogodišnji spor oko imena bivše jugoslovenske republike, međunarodni pritisak je sada prebačen na predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji treba da radi na postizanju sporazuma s kosovskim liderom Hašimom Tačijem, ocenjuje agencija “Blumberg”.

To će, navodi “Blumberg”, obema stranama omogućiti članstvo u EU i, bar kad je reč o Kosovu, u NATO. “Blumberg” prenosi i Vučićeve izjave na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, održanoj od petka do nedelje, da i on i Tači znaju šta žele i da dogovor „nije tako daleko kako deluje“. Agencija dodaje da Vučić kao lider zemlje koja ima ključnu ulogu u regionu u geopolitičkoj borbi Rusije i Zapada za uticaj, nema iluzija da će taj proces biti lak. Vučić je rekao, navodi “Blumberg”, da će rešavanje kosovskog problema biti „teže od pakleno teškog“, da je u poređenju s tim okončanje grčko-makedonskog spora bilo lako, i da će i on i Tači morati da objasne biračima da nijedna strana neće dobiti sve što želi. Dok je Vučić rekao da je vreme da se postigne dogovor o Kosovu, Tači je u Minhenu kazao da želi da veruje da će sporazum biti postignut ove godine, navodi američka agencija.

A u Beogradu je sinoć više od hiljadu građana učestvovalo u protestnoj šetnji “Zaustavimo veleizdaju – Kosovo je Srbija”, koju su organizovale Demokratska stranka Srbije (DSS) i pokretači Apela za odbranu Kosova i Metohije. Šetnja je krenula sa Trga Nikole Pašića, Ulicom kralja Milana i zastala kod Predsedništva gde su okupljeni otpevali pesmu “Oj Kosovo, Kosovo” i skrenuli ka Domu Narodne skupštine, da bi šetnju završili u Pionirskom parku ispred zgrade Predsedništva. Građani su uzvikivali “Ne damo Kosovo”, “Izdaja”, “Vučiću, nema podele”, “Vučiću izdajice”, Vučiću odlazi” i nosili transparent “Briselski sporazum je veleizdaja”. Predsednik Političkog saveta DSS-a Miloš Ković kazao je da je okupljenih više nego što je očekivano i da su oni većinski deo Srbije koji ne želi da preda Kosovo. “Ovo je borba za odbranu države koju su nam uzeli”, rekao je on i dodao da se nad Srbijom prvi put nadvila opasnost da srpska ruka potpiše predaju Kosova. “Ako je on (Aleksandar Vučić) spreman da preuzme žig izdaje, mi nismo”, poručio je Ković i dodao da Vučić i njegovi prijatelji žele da “osakate Srbiju i stvore Veliku Albaniju”. Poslanik Srpske radikalne stranke Boždar Delić je rekao da mu je drago što većinu ljudi na skupu čine mladi i da su oni i 1999. znali gde su granice Srbije na Kosovu. “Tražim od vlasti, uzmite se u pamet. Imate Ustav i u njemu granice. Imate i Rezoluciju 1244 na šta vas je skoro podsetio i (Vladimir) Putin”, rekao je Delić.