Aleksandar Vučić / Foto: FoNet/TV FoNet

Vučić: Za rešavanje slučaja Bitići potrebni dokazi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je američkim zvaničnicima u Minhenu preneo da Srbija pokušava da reši slučaj ubistva braće Bitići, „ali da su potrebni dokazi da bi se neko procesuirao“.

Vučić je na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu razgovarao i sa američkim članovima Predstavničkog doma i senatorima, a izjavio je da je taj razgovor „posebno bio težak po pitanju slučaja braće Bitići“. “Osuđujem taj strašan zločin i trudimo se da pronađemo dokaze, ali ne možete nekog da procesuirate samo zato što mislite da je kriv ili ste to pročitali u štampi. Dobro je ipak da i tako razgovaramo na otvoren i iskren način o našim razmimoilaženjima”, kazao je Vučić. On je rekao i da prethodna vlast „13 ili 14 godina nije ništa uradila da istraži taj slučaj i da ne može niko sada, 20 godina kasnije, da očekuje od njega da to uradi preko noći“. Vučić je dodao da je to težak zločin i da je svakako važno da bude istražen. Kako podseća Radio Slobodna Evropa, Ili, Agron i Mehmet Bitići, američki državljani, uhapšeni su krajem juna 1999. zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SR Jugoslaviju, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora. Četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. Njihova tela pronađena su 2001. u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu, nedaleko od nastavnog centra za obuku antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije.

Podsetimo, krajem juna prošle godine Odbor američkog Predstavničkog doma za spoljnopolitičke poslove usvojio je rezoluciju kojom se navodi da bi vlastima u Srbiji prioritet trebalo da bude suđenje odgovornim za smrt braće Bitići. U rezoluciji se navodi da pojedince odgovorne za ubistvo treba izvesti pred lice pravde, pošto “još niko nije proglašen krivim za pogubljenje braće Bitići ili bilo koje druge zločine povezane sa njihovom smrću i što nijedan pojedinac čak nije optužen za te užasne zločine”. A američke vlasti nedavno su zabranile ulaz u SAD bivšem komandantu srpske Žandarmerije Goranu Radosavljeviću – Guriju “zbog umešanosti u grubo kršenje ljudskih prava”. Kako je tada preneo ”Glas Amerike”, u obrazloženju Stejt departmenta navodi se da protiv Radosavljevića postoje kredibilni dokazi da je umešan u ubistvo braće Bitići.

Na hronologiju događaja u slučaju nakon ubistva braće Bitići podsetio je Istinomer u svom tajmlajnu.