Raša Nedeljkov / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Nedeljkov: Revizija biračkog spiska pokazala bi spremnost za fer izborne uslove

Revizija biračkog spiska, koja košta malo, jedna je od prvih stvari koje bi država mogla da uradi da pokaže da je spremna da se bori za fer uslove za izbore, kazao je juče za N1  programski direktor “Crte” Raša Nedeljkov.

On je istakao da je to korak ka tome da se napravi konsenzus i pokuša da se pronađe rešenje. “Dobro je što su se izborni uslovi vratili u fokus građana i da su protesti doprineli tome. Ovo je prilika da se napravi konsenzus makar oko prvog koraka, da sednemo svi mi koji imamo nešto da kažemo za jedan sto, da izlistamo probleme, ponudimo rešenja, složimo se oko toga, i nađemo rešenja koja će raditi u praksi”, zaključio je Nedeljkov. On je napomenuo da izborni proces nije izolovan proces, već je to sistem spojenih sudova, u kome je važno kako radi sudstvo, institucije pravosuđa, parlament, REM… Upitan da li institucije koje bi trebalo da obezbede fer i poštene izbore, poput Agencije za borbu protiv korpucije i REM-a, rade svoj posao, Nedeljkov je ocenio da je sva prilika da te institucije sve manje mogu to da čine. “Tamo sigurno ima časnih i poštenih ljudi, ali postavlja se pitanje ko ih sprečava. I uvek treba utvrditi motiv, a ovde je on jasan. Neko ko ima moć želi da razgradi sve mehanizme koji će mu smetati. S druge strane, moć je u rukama građana, i oni bi trebalo da kažu šta je minimum koji mogu da tolerišu”, istakao je Nedeljkov, dodajući da, ako ovako nastavimo, izbori će biti nepotrebni, a REM neće morati da postoji. “Dokle god RIK, sudovi, ne budu radili slobodno, ne možemo govoriti o slobodnim izborima. Jeste kratak period da se uspostave fer uslovi za slobodne izbore, ali, ima dovoljno vremena da se počne sa nekim stvarima”, rekao je Nedeljkov.

Inače, “Crta” je podnela krivične prijave protiv odgovornih u 11 javnih preduzeća i organa iz nekoliko gradova zbog zloupotrebe položaja, jer je ustanovljeno da su tokom održavanja izbora prošle godine u Lučanima, u tom mestu, bila prisutna njihova službena vozila. Nedeljkov je rekao da su izbori u Lučanima bili najmanje demokratični i slobodni izbori otkad “Crta” posmatra izborne procese. Kako je objasnio, to što nema odgovora po zahtevima za informacije od javnog značaja, dodatno otežava da se utvrdi ko je sve bio u Lučanima. Ipak, Nedeljkov je rekao da se nada da će prijave “Crte” imati epilog.