Britanski parlament / Foto: Pixabay.com

Novi poraz Tereze Mej u parlamentu, odbijena strategija za Bregzit

Britanska premijerka Tereza Mej doživela je, kako se ističe, još jedan ponižavajući poraz u donjem domu parlamenta, pošto poslanici nisu podržali njenu strategiju za Bregzit.

Protiv premijerkinog pristupa Bregzitu glasala su 303 poslanika, a za taj predlog 258, navodi BBC. Iako jučerašnje glasanje nije bilo obavezujuće, poraz će otežati položaj Mej koja nastoji da od EU dobije ustupke za sporazum o razlazu kako bi takav izmenjeni sporazum podržao britanski parlament, navodi Asošiejted pres.

Vlada je poražena pošto su se od glasanja uzdržale vatrene pristalice Bregzita iz vladajuće Konzervativne stranke, navodeći kao razlog to što vladin predlog navodno isključuje izlazak iz EU bez sporazuma o uslovima razlaza i budućim odnosima. Iako su joj izgledi slabi, Mej se bori da dobije podršku za sporazum koji je postigla s EU i od pristalica Bregzita i od proevropskih poslanika. Podsetimo, parlament je sredinom januara odbacio taj sporazum s 230 glasova razlike. Velika Britanija treba da izađe iz EU 29. marta.