Tači, Mogerini i Vučić /Foto: FoNet/Twitter, M. Kocijančič

EU: Izbori na Kosovu značili bi novi zastoj u dijalogu

Zvaničnici Evropske unije koji su uključeni u proces dijaloga između Srbije i Kosova pažljivo prate dešavanja u Prištini, ali se nadaju da će višestruki pritisak na tamošnju vladu ubrzo pokazati rezultate, kako bi se omogućilo deblokiranje pregovaračkog procesa, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Izvori iz kabineta visoke predstavnice EU Federike Mogerini potvrdili su da su, u trenutku kada taksa bude ukinuta, oni spremni da “praktično sutradan” nastave proces pregovora, piše RSE. U tom smislu, najavljuju se intenzivni, ali i maratonski razgovori između Beograda i Prištine koji bi se mogli održati svake nedelje. Evropski zvaničnici priznaju da EU nikad nije uspostavila “formalnu vezu” između takse i dijaloga, ali da ta veza ipak postoji, budući da nema mogućnosti da se beogradska strana ubedi da se vrati za pregovarački sto, dok je na snazi odluka kosovske vlade. S druge strane, prema rečima tih zvaničnika, mere kosovske vlade su “kontraproduktivne”. Oni ističu da je dvomesečna odluka kosovske vlade o taksi na uvoznu robu iz Srbije i BiH, uticala i na evropske kompanije koje su aktivne u regionu. Osvrćući se na poslednja dešavanja na kosovskoj političkoj sceni, evropski zvaničnici se ipak nadaju da će do rezultata dovesti zajednički pritisak Brisela i Vašingtona na kosovsku vladu. Predstavnici briselskih institucija koji su uključeni u proces dijaloga, priznaju da je moguće održavanje izbora na Kosovu, za njih, najgori mogući scenario. “Novi izbori znače novi zastoj u dijalogu. To niko ne želi budući da smo pod ogromnim vremenskim pritiskom”, rekao je za RSE jedan diplomatski izvor.

Prištini i Beogradu se s tim u vezi poručuje da ako žele rešenje, sada je vreme za to, “jer sat otkucava”. To upozorenje vezuje se za činjenicu da se EU institucije nalaze u izbornoj godini i da su trenutno u ključnim kancelarijama oni političari koji “iskreno žele da se konačno reši pitanje Kosova i Srbije”. “Nikada ne znamo kakav će biti ishod evropskih izbora i ko će preuzeti funkcije koje su vezane za Zapadni Balkan. Nismo sigurni da li će budući predstavnici EU biti ovoliko posvećeni koliko su trenutni, Mogerini i Han”, rekao je jedan diplomatski izvor.