Foto: Pixabay.com

Društvo sudija: Nije posao MUP-a da ocenjuje sudije

Društvo sudija Srbije saopštilo je da ocenjivanje rada sudija i tužilaca nije posao Ministarstva unutrašnjih poslova i da predstavlja protivustavni pritisak na pravosudne organe.

Društvo je pozvalo Visoki savet sudstva i druge državne organe da preduzmu mere zaštite nezavisnosti sudstva, poštovanja pravnog poretka i ugleda Srbije. U saopštenju kojim se reaguje na izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da nikada ne bi pustio one koji su privedeni u policijskoj akciji, društvo je ocenilo da tužilaštvo odlučuje da li će preduzimati krivično gonjenje na osnovu policijskih prijava, da je sud taj koji svojim odlukama ocenjuje uspešnost rada policije i tužilaštva, a ne obrnuto. Društvo sudija navelo je i da pritvor nije kazna, kao i da se ne može odrediti trajno, niti iz preventivnih razloga, jer je to jedna od mera, “i to najstroža i izuzetna, kojom se obezbeđuje prisustvo okrivljenog u cilju nesmetanog vođenja postupka iz precizno zakonom previđenih razloga za to”.

Kako se navodi u saopštenju, Stefanović je izjavio: “Šta ja da kažem policajcima, kakvu poruku mi šaljemo našem društvu? I onda kažete pušteni su. Nažalost jesu. Da se ja pitam, ne bih ih pustio nikad. Taj koji može da pusti kriminalca koji je uhvaćen sa ilegalnim pištoljem da se šeta po Novom Beogradu je neodgovoran”.