Veselji, Tači, Haradinaj / Foto: Fonet /EU

Spor oko taksi (ne) ruši vladu u Prištini

Kosovska Vlada saopštila je sinoć da je vladajuća koalicija funkcionalna i stabilna i da će “nastaviti da radi na ostvarivanju ciljeva u skladu sa programskim opredeljenjima”.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, vladajuću koaliciju na Kosovu “ljulja” taksa koju je vlada u Prištini uvela na robu iz Srbije i BiH. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kategorično je protiv povlačenja takve odluke, dok Demokratska partija Kosova (DPK), stranka predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija, poziva da se prekine “ponašanje koje zemlju vodi u političku krizu”. DPK je navela da nedostatak zajedničkog institucionalnog delovanja o državnim interesima šteti partnerstvu sa SAD i poziciji Kosova na međunarodnoj sceni.”DPK zahteva da se odustane od jednostranog političkog pristupa koji vodi zemlju u političku krizu u vreme kada je izazovima sa kojima se suočava naša zemlja potrebno nacionalno jedinstvo”, navodi se u saopštenju. Ali, ova partija zahteva da se odustane od izjava o korekciji granica koju je zagovarao predsednik Kosova Hašim Tači, inače bivši predsednik te partije, ali i od poziva za međunarodnu konferenciju o Kosovu u cilju postizanja sporazuma Kosova i Srbije, što zagovara Haradinaj. “Ova ideja sadrži realnu opasnost o ponovnom otvaranju konačnog statusa Kosova, koji je okončan proglašenjem nezavisnosti Kosova 17. februara 2008, ali i rizik od uključenja Rusije u proces”, navodi DPK.Veselji je prethodno zatražio da se odluka o taksi suspenduje na 120 dana kako bi se dala šansa postizanju sporazuma u dijalogu Kosova i Srbije, što Haradinaj, međutim, odbija. On je kazao da će Srbiji omogućiti pristup kosovskom tržištu u zamenu za priznanje, ali nikako teritoriju Kosova ili formiranje zajednice nalik Republici Srpskoj. “Kosovsko tržište im vredi milijardu evra godišnje. Preko 500.000 je na osnovu papira i isto toliko bez papira. Budžet Kosova je 2,3 milijarde evra, znači to nije mala stvar. Ukoliko žele da im vratimo naše tržište, u redu, kao u modernom svetu, dajemo vam kosovsko tržište – vi nama dajte priznanje. Ne verujem da preterujem ili da kvarim odnose sa nekim našim prijateljem”, kazao je Haradinaj, ističući da je u razgovoru sa međunarodnom zajednicom shvatio da je nemoguće dobiti priznanje, a da Kosovo ne pruži nešto zauzvrat, “kao što je teritorija ili republika unutar republike”. “Iz tog razloga Kosovo nudi Srbiji svoje tržište”, dodao je on.  A posle dvočasovnog vanrednog sastanka lidera vladajuće koalicije, koji je sazvao Haradinaj, saopšteno je da će se u vezi sa taksama od 100 odsto, dijalogom sa Srbijom i drugim pitanjima aktivnosti intenzivirati i uskladiti sa kosovskim strateškim partnerima, SAD i EU, prenosi “Lajmi.net”. S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je u telefonskom razgovoru sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom još jednom naglasio spremnost Srbije da nastavi dijalog, pošto Priština odustane od neopravdanih taksi, “koje, osim srpske privrede, ugrožavaju svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji”, saopšteno je sinoć iz Vučićevog kabineta.

Inače, ambasada SAD u Prištini saopštila je prošle nedelje da je odbijanje ukidanja takse u suprotnosti sa američkim interesima, dodajući pritom da je dijalog Kosova i Srbije, kao i sveobuhvatan, obostrano koristan, sporazum u strateškom interesu Vašingtona.