Istinomer forum/Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Kragujevac postao grad bez medija

“Jedino ako cela medijska zajednica Kragujevca, udruženim snagama, temeljno, obnovi svoju osnovnu ulogu – da objektivno i pravovremeno informiše, uspeće da povrati poverenje građana u medije”, zaključak je Istinomer foruma pod nazivom “Lokalni mediji – u službi građana ili vlasti?“, održanom sinoć u Kragujevcu.

Na forumu su učestvovali novinarka “Res Publike” Marija Milošević, novinar portala “Pressek” Miroslav Čer i izvršna direktorka Fondacije “Slavko Ćuruvija” Ivana Stevanović. Oni su zaključili da Kragujevčani nisu dovoljno zainteresovani za problem finansiranja medija, kao i da je Kragujevac jedini grad u Srbiji koji u poslednje četiri godine nije izdvojio novac za sufinansiranje lokalnih medija. „Smatrano je da bi projektno sufinansiranje trebalo da zameni ono što je državno vlasništvo nad medijima i tu je nastao problem. Ovakav način sufinansiranja trebalo je da služi da se sadržaji koji su u interesu medija i građana, a nisu komercijalno isplativi, finansiraju novcem građana. Međutim, došli smo u situaciju da projektno sufinansiranje služi svemu samo ne onome čemu je namenjeno, i tome je doprinela politička volja koja želi da održi svoj uticaj na lokalne medije“, kazala je Ivana Stevanović. Ona je naglasila da je medijska reforma “imala dobru ideju i plemeniti cilj” da donese pomak u interesu svih građana, međutim, očigledno je, kako je kazala, da je politička volja uticala na to da se zakoni ili neke odredbe ne primenjuje uopšte, ili da se “primenjuju na besmislen način”. A novinarka “Res Publike” Marija Milošević rekla je da se teme koje se sada plasiraju kroz medije mogu okarakterisati kao “lagane”. “One odgovaraju onima koji konkurs raspisuju. Traži se da se sadržaj tiče privrednog okruženja, komunalnih usluga i politike mladih. Međutim, kada bismo detaljnije sagledali ovakav sadržaj, došlo bi se do zaključka da su mediji zapravo afirmativni, tj. da ne postoje istraživački prilozi, analitički tekstovi, a to je upravo ono što nama nedostaje“, naglasila je Milošević. Takođe, istakla je da je medijska zajednica na različite načine shvatila ideju projektnog sufinansiranja i da u tome leži srž problema. Novinar portala “Pressek” Miroslav Čer kazao je da medijska reforma nikada nije sprovedena, jer “podrazumeva poboljšanje stanja bez temeljnog menjanja društvenog i političkog poretka”. “Mediji su reformu dočekali nespremni, a svi donosioci odluka vodili su se vlastitim interesima. Ipak, finansiranje nije ključni problem u medijskoj zajednici. Iako je okruženje zatvoreno za saradnju sa medijima, jedino upornost može novinarima doneti uspeh u izveštavanju”, zaključio je Čer.

Prethodno, u toku dana, nevladine organizacije Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Otvorena vrata za građane i građanke, organizovali su na Đačkom trgu u Kragujevcu druženje sa građanima pod nazivom “Medijski kolačići – gorke istine ili slatke laži”. Sa građankama i građanima razgovarano je o kvalitetu lokalnih medija i organizovana je igra prepoznavanja lažnih vesti.