Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović / Foto: FoNet/TV FoNet

Kitarović: Vučić ništa nije uradio po pitanju nestalih

“Po pitanju nestalih u odnosima Srbije i Hrvatske ništa se nije dogodilo, mislim da je namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je rekao da želi da rešava to pitanje bila iskrena, ali šta ga sputava ne znam”.

Ovo je juče za N1 izjavila predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. “Jako sam razočarana što nema napretka po pitanju nestalih. Reč je o porodicama koje polako umiru. Članovi tih porodica, koje već godinama i decenijama čekaju zatvaranje tog poglavlja svog života, čekaju jedan kutak, mesto gde mogu da polože sveće, porazgovaraju sa svojim najmilijima. To je po meni duboko humano i humanitarno pitanje i ne treba ga povezivati niti s univerzalnom jurisdikcijom niti s bilo čime drugim i rekla bih da postoji malo više političke volje i u Srbiji, reći ću to sad otvoreno, jer stavila sam u konačnici svoj politički kredibilitet u te odnose sa Srbijom i Vučićem”, rekla je Grabar Kitarović. Upitana da li Hrvatska treba da uslovljava Srbiju daljim otvaranjem pregovora s EU rešavanjem otvorenih pitanja, zakona o univerzalnoj jurisdikciji i pitanjem nestalih, ona je rekla da će se ta pitanja svakako otvoriti u okviru određenih poglavlja, posebno 23 i 24.

Podsetimo, prilikom posete Hrvatskoj u februaru prošle godine, Vučić je rekao da je u Zagreb doneo podatke o troje nestalih građana hrvatske nacionalnosti, kao i matične knjige rođenih, umrlih i venčanih iz Dvora na Uni koje su iz Hrvatske odnete za vreme rata. Istakao je i da će razgovarati s predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih i da će učiniti sve da učini napredak u rešavanju tog pitanja. Nekoliko meseci kasnije, u avgustu, Vučić je imenovao Verana Matića za svog specijalnog izaslanika za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom. Kako je rečeno, Matić će sarađivati sa posebnim savetnikom predsednice Hrvatske za pitanja nestalih, gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem. A Vučić je prilikom sastanka sa Vrkićem kazao da je rešavanje pitanja nestalih najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje za Srbe i Hrvate i da državni organi Srbije čine sve radi pronalaženja nestalih i rasvetljavanja njihovih sudbina. U Deklaraciji o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, koju su 20. juna 2016. u Subotici potpisali Vučić, u to vreme premijer Srbije, i  predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, navodi se da su obe države saglasne da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih lica.