Veran Matić / Foto: FoNet/TV FoNet

Veran Matić imenovan za specijalnog izaslanika za pitanja nestalih u Hrvatskoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je juče Verana Matića za svog specijalnog izaslanika za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom.

Kako se ističe, Matić će sarađivati sa posebnim savetnikom predsednice Hrvatske za pitanja nestalih, gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem. Prilikom nedavnog sastanka sa Vrkićem, Vučić je rekao da je rešavanje pitanja nestalih najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje za Srbe i Hrvate i da državni organi Srbije čine sve radi pronalaženja nestalih i rasvetljavanja njihovih sudbina. U Deklaraciji o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, koju su 20. juna 2016. u Subotici potpisali Vučić, u to vreme premijer Srbije, i  predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, navodi se da su obe države saglasne da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih lica.

A Veran Matić je izjavio da mu je čast što će biti u prilici da doprinese rešavanju značajnih pitanja za porodice nestalih i pomogne normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske. Istakao je da mu je drago što će sarađivati sa Ivicom Vrkićem i najavio da će nastojati da se depolitizuje proces potrage za nestalim ljudima i da intenzivno rade bez obzira na dnevno-političke odnose. Po Matićevim rečima, osim komunikacije sa građanima koji bi mogli da imaju informacije o nestalima, kao i udruženjima koja imaju dokumentaciju i nevladinim organizacijama, nastojaće da se otvore i arhive koje imaju podatke o nestalim ljudima i mestima njihovih ubistava. “Angažman specijalnog izaslanika za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom ne shvatamo kao zamenu za institucije, već kao dopunu njihovim dosadašnjim naporima i aktivnostima, sa dobrom voljom da se uspostave neophodni mostovi unutar institucija naše dve zemlje, nevladinog sektora i udruženja nestalih unutar Srbije i Hrvatske”, dodao je Matić. Istakao je da njegova nova funkcija nije profesionalni angažman i da će je obavljati bez nadoknade i privilegija.