Protest u Pirotu, septembar 2018 / Foto: Istinomer

Veliki ekološki protest “Odbranimo naše reke” sutra u Beogradu

Ekološki protest zbog izgradnje mini hidroelektana u Srbiji, pod nazivom “Odbranimo naše reke”, održaće se sutra na Studentskom trgu u Beogradu od 13 sati.

Kako navode “Južne vesti”, aktivisti Inicijative “Odbranimo reke Stare planine”, koja je organizator protesta, ostaviće simbolično ispred Skupštine Srbije vodu sa Stare planine. Napominje se da će se borba stanovnika staroplaninskih sela protiv izgradnje derivacionih mini hidroelektrana, koja se proširila na selo Rakita, ali i na druga područja u Srbiji, preseliti u Beograd, koji će, kako najavljuju organizatori, biti centar najmasovnijeg ekološkog protesta u Srbiji ikada. “Cilj je da skrenemo pažnju javnosti, nadležnih institucija i donosilaca odluka na aktuelan proces devastacije prirodnih resursa Srbije izgradnjom malih hidroelektrana derivacionog tipa”, najavljuju organizatori, koji ističu da će se okupljeni građani  informisati o posledicama izgradnje po prirodu i ljude štetnih postrojenja, kao i o aktuelnom stavu Evropske unije o efektima izgradnje mini hidroelektrana. “Oko 200 Piroćanaca kreće autobusima, a dosta ljudi će ići svojim automobilima. Centralni događaj je na Studentskom trgu, odakle će kolona građana šetati do Vlade Srbije i Narodne skupštine, gde će se ostaviti voda sa Stare planine i sa drugih mesta gde je planirana gradnja mini hidroelektrana”, poručuju iz Inicijative.

Planirano je da se na protestu okupljenima, između ostalih, obrate dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, profesor Biološkog fakulteta Predrag Simonović, aktivisti inicijative ORSP, kao i predsednik Saveta Mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov. Podseća se da je do sada najveći protest održan 2. septembra u Pirotu, a u međuvremenu je epicentar borbe za očuvanje reka postalo selo Rakita u babušničkoj opštini, gde su trenutno zabranjeni radovi na izgradnji mini hidroelektrane.