London / Foto: Pixabay.com

Izglasano poverenje vladi Tereze Mej

Britanski parlament izglasao je sinoć poverenje vladi premijerke Tereze Mej. U njenu korist glasalo je 325, a za smenu vlade 306 poslanika, čime su za sada izbegnuti vanredni parlamentarni izbori, navodi AP.

Iako je “preživela” glasanje o poverenju, Mej se i dalje suočava s velikim pritiscima povodom Bregzita. Podsetimo, ona je u utorak doživela težak poraz u parlamentu, pošto su poslanici ubedljivo odbacili sporazum o Bregzitu koji je ona ispregovarala s Evropskom unijom. Odmah pošto je taj sporazum odbijen s većinom od 230 glasova, lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pokrenuo je inicijativu za glasanje o poverenju vladi, rekavši da je vreme da parlament donese sud o “jasnoj nesposobnosti vlade”. Mej je ostala na čelu vlade zahvaljujući glasovima poslanika njene Konzervativne stranke i severnoirske Demokratske unionističke partije koja podržava njenu manjinsku vladu. Mnogi konzervativci koji su juče glasali protiv sporazuma s EU sinoć su podržali premijerku kako bi izbegli vanredne izbore i eventualni dolazak laburista na vlast. Da je vladi izglasano nepoverenje, u Velikoj Britaniji bi gotovo izvesno bili održani izbori u roku od nekoliko nedelja, neposredno pred izlazak zemlje iz Evropske unije 29. marta.

U obraćanju posle glasanja, Mej je obećala da će odmah početi da razgovara s liderima opozicionih partija i drugim poslanicima “u konstruktivnom duhu”, kako bi pronašla pravo rešenje za nasavak procesa Bregzita. Ona sada ima rok do ponedeljka da izađe s novim planom za Bregzit.