Posle sednice Saveta / Foto: FoNet/TV FoNet

“Vučić svojim izjavama ugrozio načelo podele vlasti”

Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) saopštio je juče da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, svojim istupom ugrozio načelo podele vlasti u Srbiji i da taj istup predstavlja mešanje u sudsku i zakonodavnu vlast.

“Izjava predsednika Srbije na konferenciji nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kojoj su prisustvovali isključivo predstavnici izvršne vlasti, najava je ukidanja suđenja u razumnom roku kao ustavne garancije prava na pravično suđenje i kritikovanje kaznene politike sudova u Srbiji, predstavljaju grubo kršenje načela podele vlasti na kojima počiva ustavni poredak Srbije”, saopštili su iz te organizacije. JUKOM je ocenio da istup predsednika predstavlja nastavak mešanja u nezavisnost pravosuđa koje je do sada više puta viđeno u medijima kroz nedozvoljeno komentarisanje sudskih odluka. Ta organizacija navela je da predlogom Ustavnih amandmana već postoji tendencija smanjenja nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca i da najavljene izmene krivičnih propisa Srbije predstavljaju pretnju za pravo građana na pravično suđenje. JUKOM dodaje da nove mere moraju da budu donesene u propisanoj procedure, uz ozbiljnu analizu prava i prakse i uz sveobuhvatnu javnu raspravu. “Najavljivanje oštrije kaznene politike, mimo adekvatne stručne rasprave u potpunosti zaobilazi mišljenje nadležnih organa pravosuđa i predstavlja mešanje predsednika Republike i u sudsku i u zakonodavnu vlast”, ocenio je JUKOM. Inače, predsednik Srbije je u subotu najavio da će Srbija uvesti doživotne zatvorske kazne za višestruke ubice, za ubistva dece, kao i za druga najteža krivična dela, posebno ona koja imaju elemente nasilja, za koja će minimalne i maksimalne kazne biti povećane. Vučić je takođe obećao da će država da “pregazi” kriminace.

A predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da to udruženje pozdravlja jačanje borbe protiv kriminala i iznalaženje sistemskih rešenja, ali je ocenila da je “čudno” što se predložena rešenja odnose samo na rad sudija. “To bi moglo da ukazuje da su za kriminal odgovorne sudije, iako je predsednik izjavio da 99 odsto sudija radi dobro i časno svoj posao”, rekla je Boljević agenciji “Beta”. “Pozdravljajući policijsku akciju od prethodnog dana u kojoj je po rečima ministra Nebojše Stefanovića, primenjen ‘preventivan pritvor’, predsednik je praktično izrazio očekivanje od sudija da to lišenje slobode produžavaju, iako je i sam ministar izjavio da ni policija baš nije raspolagala nekim konkretnim dokazima u tim slučajevima. Rigorozno kažnjavanje nije odgovarajuće sredstvo u borbi protiv kriminala”, ocenila je Boljević, napominjući da nigde ne postoji zakonom propisan rok da se krivični predmeti moraju završiti za 12 meseci.