Ramuš Haradinaj, premijer Kosova / Foto: FoNet

“SAD traže od Kosova da ukine takse, prete odlaganjem pomoći”

Prištinski mediji javili su da su SAD tražile od Kosova da hitno ukine takse od 100 odsto na srpsku robu, i da će, ukoliko do toga ne dođe, odložiti svoju pomoć Bezbednosim snagama Kosova (BSK).

Ističe se da su SAD navele da je uvođenje taksi urađeno bez konsultacija s Vašingtonom, dodajući da njihova podrška nije bezuslovna. Prištinski mediji javljaju da su iz Saveta za nacionalnu bezbednost i američkog Stejt departmenta kosovskim vlastima uputili pismo od osam tačaka u kome se traži da se takse odmah ukinu, uz navođenje da se one mogu ponovo uvesti ukoliko dogovor sa Srbijom propadne. Takođe, ističe se da će Kosovu, ukoliko hitno ne ukine tarife, biti odložena pomoć u oblasti bezbednosti, odnosno pomoć BSK. Navodi se da će, ako dogovor sa Srbijom ne uspe zbog Kosova, tada odgovornost i posledice snositi Kosovo, ali i pojedinci odgovorni za to, kao i da će, zbog toga, “trpeti” podrška SAD Kosovu, koja, kako su naveli, nije bezuslovna. “Sporazum (Prištine i Beograda) je strateški interes SAD i za nas je neprihvatljivo da se neodgovornim potezima kosovskih lidera dovodi u pitanje ovaj strateški cilj”, navodi se u tekstu koji prenose prištinski mediji. Izraženo je razočaranje time što nije bilo pozitivnih reakcija Vlade Kosova nakon što je američki predsednik Donald Tramp uputio pismo kosovskom predsedniku Tačiju, već su dodati novi proizvodi koji podležu taksama, prenosi “Klan Kosova”. U osmoj tački se naglašava da “Kosovo svojim neodgovornim ponašanjem ozbiljno ugrožava prijateljstvo sa SAD”. S druge strane, premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je Vlada Kosova spremna da privremeno ukine takse na robu iz Srbije i BiH, uz međunarodne garancije za potpisivanje konačnog sporazuma koji će rezultirati priznanjem Kosova. On je na “Fejsbuku” napisao da će takse i dalje biti na snazi “dokle god imamo sugestije za neuspešne sastanke, bez cilja i jasno utvrđenih rokova, bez usaglašenih ugovora, bez međunarodnih garancija da će se potpisati konačni sporazum koji za rezultat ima priznanje”. “Duboko sam ubeđen u mogućnost postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom koji će za rezultat imati priznanje. Mi intenzivno radimo na konačnom ugovoru, konačnom sporazumu, za šta smo predali ‘veliku knjigu’ o poglavljima i nacrt sporazuma. Uspostavljanje takse na proizvode iz Srbije nema za cilj ometanje i prolongiranje postizanja konačnog pravno obavezujućeg sporazum sa Srbijom koji za rezultat ima priznanje. Naprotiv, Vlada Kosova je spremna da privremeno ukine takse samo posle međunarodnih garancija da će se sesti i potpisati konačni sporazum koji će rezultirati obostranim priznanjem”,  napisao je Haradinaj.

A “Al Džazira Balkans” sinoć je objavila, pozivajući se na izvore iz Stejt departmenta, da Haradinaj nije dobio američku vizu, tako da neće moći da učestvuje u radu jedne konferencije o Balkanu početkom februara. Iz kosovske vlade tvrde da još nisu dobili zvanično obaveštenje Ambasade SAD.