Aleksis Cipras / Foto: FoNet/AP

Ostavka grčkog ministra odbrane, Cipras traži glasanje o poverenju vladi

Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je od grčkog parlamenta da “odmah” glasa o poverenju vladi posle ostavke ministra odbrane, žustrog protivnika sporazuma o novom imenu Makedonije, koji grčki poslanici treba uskoro da ratifikuju.

“Odmah ćemo krenuti ka obnovi poverenja u našu vladu (glasanjem) u parlamentu, da bi se rešila glavna pitanja naše zemlje”, rekao je Cipras posle prihvatanja ostavke Panosa Kamenosa, glavnog saveznika u vladinoj koaliciji. Kamenos koji vodi manju stranku u koalicionoj vladi podneo je ostavku pre nego što grčki parlament bude glasao o dogovoru s Makedonijom o imenu, kome se žestoko protivi. Kamenos je novinarima posle sastanka s premijerom Ciprasom rekao da mu makedonsko pitanje ne dozvoljava da nastavi da obavlja funkciju. On je takođe najavio povlačenje svoje nacionalističke stranke Nezavisni Grci (ANEL) iz vlade. Ta stranka je koalicioni partner Ciprasove vlade kojoj bi donela sedam glasova za usvajanje sporazuma s Makedonijom. Cipras je rekao posle sastanka da je imao otvoren razgovor s Kamenosom i da mu se zahvalio na partnerstvu. Najavio je da će admiral Evangelos Apostolakis, načelnik generalštaba, zameniti Kamenosa na mestu ministra odbrane. Podsetimo, Skupština Makedonije usvojila je u petak ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija. Za prihvatanje četiri ustavna amandmana kojima Makedonija ispunjava obaveze iz Dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena, glasao je 81 poslanik u parlamentu sa 120 mesta, dok sednici nisu prisustvovali poslanici opozicione koalicije oko VMRO DPMNE. Ti ustavni amandmani stupaju na snagu kad Grčka ratifikuje takozvani Prespanski dogovor i protokol za članstvo Makedonije u NATO.

Ciprasova levičarska partija Siriza ima 145 poslanika u parlamentu od 300 mesta. S odlaskom svog koalicionog partnera Ciprasu će biti potrebni glasovi opozicionih poslanika da se usvoji sporazum o novom imenu Makedonije.