Ibarski marš / Foto: Fejsbuk, Lokalni front

Aktivisti Lokalnog fronta drugog dana marša stigli do Ljiga

Grupa aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva, koji su u subotu peške krenuli iz tog grada prema Beogradu, stigla je sinoć do Ljiga, gde je i prenoćila, na kraju drugog dana protestnog pešačenja pod nazivom „Ibarski marš“, dugog više od 170 kilometara.

Kako je objavio jedan od članova Lokalnog fronta Predrag Voštinić, aktivistima se pridružilo i nekoliko građana Valjeva. Aktivisti su, navodi Radio Slobodna Evropa (RSE), juče prešli planinu Rudnik i nastavili Ibarskom magistralom ka prestonioci, gde nameravaju da stignu 16. januara, na dan godišnjice ubistva Olivera Ivanovića i priključe se protestu koji je zakazan tim povodom. „Ovo je upozorenje na problem istrage ubistva Olivera Ivanovića i upozorenje da su Srbiji potrebni istina i pravda. Za ljude van Beograda svaki protest je osnov opstanka zdrave, čiste i normalne ljudske svesti, a ne ovog ludila koje vlada kod nas i koje uništava sve što predstavlja normalnu pravnu državu“, izjavio je za RSE Vladan Slavković, jedan od učesnika “Ibarskog marša”. Napomenuo je da “Ibarski marš”, koji aludira na čuveni Igmanski marš partizanske vojske iz 1942. godine, simbolički povezuje borbu za slobodu u Drugom svetskom ratu i borbu protiv sadašnjeg režima u Srbiji. A Predrag Voštinić je za N1 kazao da se jedan od članova ekipe ne oseća dobro, dodajući i da je jedno policijsko vozilo uvek u blizini njih. “Mi nismo tražili policijsku pratnju, ali je imamo u slučaju da se nešto dogodi. Pratila nas je čačanska, sada će policija iz Ljiga, i tako smenjuju se. Nisu nametljivi, s vremena na vreme vidimo policijsko vozilo”, kazao je on.

A Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” pozvala je juče građane da u sredu dođu na jedan od punktova, koje će organizovati na pet lokacija u Beogradu, kako bi razgovarali i iskazali podršku aktivistima Lokalnog fronta na njihovoj poslednjoj deonici puta od Kraljeva. Lokacije punktova su: Petlovo brdo – Borići, Vidikovac (kod OMV pumpe), Cerak Vinogradi, Ada Ciganlija i BIGZ.