Kosovska Mitrovica / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Vreme“ od direktora Kosovske policije traži temeljnu istragu o požaru

Kolegijum nedeljnika „Vreme“ zatražio je juče u otvorenom pismu od direktora Kosovske policije Ašita Kalaja da se sprovede brza i temeljna istraga o požaru u automobilu kojim se sa Kosova vraćala tročlana ekipa „Vremena“ sa kolegom iz portala „Le Courrier des Balkans“.

Automobil je buknuo iznenada i to se desilo neposredno pred administrativnim prelazom Jarinje u večernjim satima 4. januara, a sve četvoro putnika bezbedno je napustilo vozilo koje je u potpunosti izgorelo. Ekipa „Vremena“ vraćala se iz Kosovske Mitrovice u kojoj je boravila zbog intervjua sa Tatjanom Lazarević, urednicom portala „KosSev.info“ i ličnošću godine u izboru uredništva tog nedeljnika. Policija iz Leposavića uzela je izjave od novinara “Vremena“ i zaključila da se vozilo samozapalilo, tako da nije pregledala snimke nadzornih kamera iz Kosovske Mitrovice. “Mada ne tvrdimo da nam je poznat uzrok požara automobila u kome se nalazila ekipa ‘Vremena’, smatramo da je ovaj postupak policije iz Leposavića nedopustiv i opasan, pogotovo sada kada su zaposleni u medijima izloženi teškim pritiscima, zastrašivanju i različitim oblicima nasilja”, navodi Kolegijum nedeljnika „Vreme“.

U pismu se zahteva: pregled snimaka nadzornih kamera sa parkinga hotela „North city“ i iz Ulice kralja Petra oko redakcije „KosSev.info“ u Kosovskoj Mitrovici, forenzičko ispitivanje koje će utvrditi razloge požara u vozilu i druge adekvatne radnje u delokrugu policije. “Samo na ovaj način može se utvrditi zbog čega je izgorelo vozilo u kome se nalazila ekipa ‘Vremena’, a od vas očekujemo da naložite brzu, efikasnu i temeljnu istragu”, zaključuje Kolegijum „Vremena“.