Milan Jovanović / Foto: Cenzolovka, Perica Gunjić

Novi napad na novinara Milana Jovanovića

Novinaru Milanu Jovanoviću iz Vrčina, kojem je nedavno spaljena kuća, nepoznati napadači provalili su sinoć u iznajmljeni stan na Banovom brdu.

On je za ”Cenzolovku” kazao da je čuo kako neko razbija vrata terase, čija su oba krila izvaljena pajserom. Kada je skočio iz kreveta i i tražio od supruge da mu donese pištolj, provalnik, čiju je siluetu na terasi video, se povukao. Policija je obavila uviđaj. Kako podseća N1, on i supruga su se u taj stan doselili, jer im je cela kuća 12. decembra zapaljena zbog, kako veruje, njegovog pisanja. Tada su usred noći kroz prozor kuće ubačeni Molotovljevi kokteli. Jovanović sumnja da je u pitanju ili nov pokušaj napada ili zastrašivanje, jer se sve događa samo tri dana posle odlaska u stan za koji je samo njegova porodica znala gde se nalazi. Zbog svega toga odlučio je da sada i zvanično zatraži policijsku zaštitu, jer se on i njegova supruga osećaju krajnje nebezbedno.

Inače, juče je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pitanje televizije N1šta je uzrok sve lošije atmosfere u medijima, ali i javnom govoru na društvenim mrežama – odgovorio novim verbalnim napadom. Naime, novinar i jedan od voditelja radijskog dvojca, poznatog kao “Daško i Mlađa” – Daško Milinović, bio je priveden zbog, kako je policija saopštila, sumnje da je na “Tviteru” pretio smrću poslaniku SNS Vladimiru Đukanoviću. Novinar je prvo odveden na informativni razgovor u Odeljenje za visokotehnološki kriminal, a potom u pritvorsku jedinicu odakle je izašao nakon 13 sati. Vučić je zahtevao od novinarke N1 da “kaže narodu” šta je to rekao Milinović, a zatim je sam saopštio: “Donesite mi citat. Rekao mu je između ostalog: ‘vepru jedan, vrtećemo te na ražnju’. Molim vas da mi pronađete to, neću da završim dok mi ne pronađete citat. Da ljudi u Srbiju čuju šta je to što vi štitite i za šta se zalažete! (…) Svi oni, kada je prećeno Slaviši Lekiću – uhapšeni su ti što prete, kada je prećeno Tanji Vojtehovski – uhapšeni su i ti, kada je prećeno bilo kome od novinara, uglavnom onima koji kritikuju vlast, svi su pohvatani. Nisu pohvatani oni koji su pretili maloj Barbari Životić, ne znam zašto, sigurno ima razloga, šta ćete, to vam tako ide. Ali, u Srbiji da na ražnju nekoga okrećete i da se svi prave da je to nikom ništa i da je u redu. U Srbiji koju ja vodim – niko nikoga na ražnju neće okretati”, rekao je Vučić. Prethodno, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su da privođenje Milinovića predstavlja – demonstraciju političke sile i još jedan dokaz da su policija i tužilaštvo batina u rukama SNS. Istaknuto je da će uzdruženja o ovom slučaju obavestiti domaće i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode izražavanja, pratiti ovaj slučaj i zabeležiti ga kao još jedan od primera ugrožavanja medijskih sloboda i političkog nasilja nad novinarima u Srbiji.