Milan Jovanović/Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Jovanović: Moje ubistvo naručio je predsednik opštine Grocka

Novinar iz Grocke Milan Jovanović, kojem je u noći između utorka i srede zapaljena porodična kuća, izjavio je juče da je “umalo ubijen, odnosno ugušen i spaljen” i da je za to odgovoran predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je, kako je naglasio, želeo da ga ubije zbog toga što je pisao o njegovim malverzacijama u gasifikaciji te beogradske opštine.

Jovanović, penzionisani policajac, novinar portala “Žig info”, rekao je na konferenciji za novinare Pokreta slobodnih građana, da su mu pretili prebijanjem i ubistvom, dodavši da za svoje navode ima materijalne dokaze i da je o svemu obavestio nadležne organe, o čemu postoje zapisnici u MUP-u. “Kod mene je došao jedan mlad čovek da me obavesti da je Dragoljub Simonović naručio moje ubistvo i ubistvo mog kolege Željka Matoševića i da je zadužen da ubice doveze na moju adresu i pokazao mi fotografiju”, izjavio je Jovanović i naveo da je prošle noći video da je to tačno, kad mu je do temelja izgorela kuća, u kojoj je bio sa suprugom. Kazao je da je podneo krivičnu prijavu policiji u Grockoj sa imenom osobe koja je, kako je rekao, trebalo da ga ubije i da o tome ima i službenu belešku, ali da ne može da je objavi, jer sadrži i imena lica koja su pristali da svedoče, kao zaštićeni svedoci. Jovanović je izjavio da za sve svoje navode o pretnjama i saznanjima o nameri njegovog ubistva ima materijalne dokaze da se obratio visokim funkcionerima države. Kao razlog napada vidi svoje pisanje od 2012. godine o gasifikaciji Grocke. Pokazao je dokumentaciju koja je, kako je dodao, malo nagorela, a koju je dostavio odeljenju za organizovani kriminal kao dokaz krađe 29,4 miliona evra dodeljenih za gasifikaciju, koja je trebalo da bude završena 2014. “Gospodin Simonović, kao predsednik opštine potpisao je ugovore sa firmom ‘Milenijum’ i direktorom ‘Srbijagasa’ (Dušanom) Bajatovićem, s tim što je Simonović preko noći otvorio svoju građevinsku firmu i sa firmom ‘Milenijum’ sklopio ugovor, kao podizvođač radova. Radovi nisu završeni, novca nema”, rekao je Jovanović i dodao da je dokumentaciju dostavio sudu. “Svu dokumentaciju sam dostavio predsedniku države Aleksandru Vučiću, a dok je bio premijer dva puta sam ga obaveštavao o krađama i šta se događa na teritoriji opštine Grocka”, rekao je Jovanović, podsećajući da mu je kuća zapaljena do temelja i da mu je sve izgorelo. “Umalo da budem ubijen, odnosno ugušen, spaljen u porodičnoj kući”, rekao je, naglašavajući da nije ni u jednoj stranci, da ga politika ne zanima, već da kao novinar hoće da otkrije krađe u svojoj opštini. “Ne osećam se bezbedno”, rekao je na pitanje novinara i poručio im da se svakom od njih to može desiti. Istakao je da mu je, kada se obraćao policiji, načelnik stanice u Grockoj rekao da je “zaštićen kao beli medved”, a da mu je juče policija u Beogradu saopštila da ima napretka u istrazi i traganju za dvojicom napadača koji su ubacili Molotovljeve koktele u kuću, ali da mu nije dodeljena nikakva zaštita. Jovanović je izjavio da su Simonovićeve firme “Milenijum” i “Graditelj” rušile objekte u Savamali u Hercegovačkoj ulici u izbornoj noći 24. i 25. aprila 2016. “U svemu tome su okrivili policajca, koji je radio na radio-uređaju”, rekao je Jovanović, navodeći da je on radio u Komandno-operativnom centru MUP-a, a da je od 1998. u penziji, kada je počeo da se bavi istraživačkim novinarstvom u Grockoj.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir najoštrije je juče osudio napad na Jovanovića i zatražio brzu i temeljnu istragu tog slučaja. Američka ambasada u Beogradu osudila je napade na novinare i izrazila zabrinutost zbog paljenja kuće Jovanovića. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je na svom “Tviter” nalogu najoštrije osudio napad na Jovanovića i njegovu imovinu i naveo da očekuje od tužilaštva i policije da u najkraćem roku pronađu počinioce tog krivičnog dela. Fondacija “Slavko Ćuruvija”, koja nosi ime novinara ubijenog 1999. godine, pozvala je novinarske i nevladine organizacije i udruženja da uplatom dobrotvornog priloga pomognu Jovanoviću, ističući da je cilj fondacije da se što pre sakupi bar 100.000 dinara kako bi se Jovanoviću pružila najhitnija pomoć. A glavni urednik “Nedeljnika” Veljko Lalić novčani deo nagrade “Aleksandar Tijanić” od 2.000 evra prosledio je Milanu Jovanoviću.