Foto: Crta

“Crta”: Kampanju za lokalne izbore vode državni funkcioneri

Posmatračka misija “Crta” ocenila je juče da izbornu atmosferu u opštinama Lučani, Kula, Kladovo i Doljevac, u kojima se u nedelju održavaju lokalni izbori, karakterišu funkcionerske kampanje i zloupotreba javnih resursa.

“U sve četiri opštine zabeleženo je intenzivno prisustvo republičkih funkcionera, od ministara do direktora službi i javnih preduzeća, praćeno zloupotrebom javnih resursa”, navodi se u saopštenju “Crte”. Naglašava se da se sa svakim novim izborima primećuje da nema nikakvih pomaka na bolje. “Iako su u pitanju lokalni izbori, kampanja u ove četiri opštine poprimila je obeležja nacionalnih izbora. Više od 20 puta su republički ministri i funkcioneri posetili sve četiri opštine u poslednjih mesec dana, od kojih je više od polovine zabeleženo u Lučanima”, rekao je šef posmatračke misije “Crta” Raša Nedeljkov. Ističe se da se liste partija na vlasti oslanjaju na rezultate javne vlasti u prethodnom periodu, zamagljujući liniju između institucija i partije, a opozicioni blok u Lučanima oslanja se na negativnu kampanju protiv SNS i njihovih koalicionih partnera. “Crta” napominje da je predizborna kampanja obeležena atmosferom pretnji i pritisaka na birače i izborne aktere u svim opštinama, a da je to najizraženije u opštini Lučani. Zabeležena su i dva incidenta – paljenje banera i napad na aktivistkinju SNS, o kojima je javnost obaveštena putem saopštenja SNS, navela je posmatračka misija “Crte”, koja nije mogla da pronađe druge podatke o tim incidentima, osim iz saopštenja stranke.

U kampanji su zabeležene i aktivnosti humanitarnog karaktera koje organizuju ili u čijoj organizaciji učestvuju opštine – besplatni lekarski pregledi, besplatni koncerti i kulturni sadržaji, a za koje postoje indicije da se radi o promociji stranaka koje čine vlast. U dosadašnjem toku kampanje “Crta” nije zabeležila veća odstupanja lokalne izborne administracije u sprovođenju pripremnih radnji za održavanje izbora. Ocenjuje se da kampanja protiče bez konkretnih programa i poruka. “Umesto nuđenja konkretnih programa od strane lokalnih izbornih lista, republički funkcioneri, koji su i istaknuti članovi političkih stranaka na vlasti, vode lokalnu kampanju, dok opozicija svoje poruke svodi samo na napade na vladajuće stranke. Važno je da svi izborni akteri budu odgovorni i ne kreiraju atmosferu straha”, naglasio je Nedeljkov.