Darko Stanić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

“Najmanje što može da uradi državni sekretar je da se izvini”

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” najoštrije je osudila ponašanje državnog sekretara Ministarstva omladine i sporta Darka Stanića koji je na predstavljanju analize o rodnim stereotipima i rodno zasnovanom nasilju koleginicu udario papirima po zadnjici.

Grupa je ocenila da najmanje što Stanić može da uradi jeste da se javno izvini. Ističe se da je Stanić tako dokazao da je i on sam, kao državni funkcioner, “deo problema protiv kojeg se Vlada Srbije zajedno sa nevladinim organizacijama bori”. “Umesto da se istakne kao pozitivan primer u borbi ka rodnoj ravnopravnosti, Stanić je uradio suprotno. On je poslao poruku da za njega zakoni o seksualnom uznemiravanju i zabrani diskriminacije ne važe, kao ni bazična načela civilizovanog ponašanja”, navodi se u saopštenju. “Novinarke protiv nasilja” navele su da smatraju da su nosioci javnih funkcija paradigma društva i da ponašanjem treba da daju primer, a ne da demonstriraju seksizam i primitivizam. “Kao novinarke i same se neretko srećemo sa rodno zasnovanom diskriminacijom, uznemiravanjem i omalovažavanjem, i zbog toga, između ostalog, osuđujemo ovakvo ponašanje državnog sekretara prema koleginici”, ocenjuje se u saopštenju. Inače, posle predstavljanja istraživanja i analize o korelaciji rodnih stereotipa i rodno zasnovanog nasilja, koje je održano 20. decembra u medija centru UNS-a, Stanić je prilikom izlaska iz sale rekao: “Pa, da, koja žena dobro vozi? Ne znam nijednu, možda znam jednu, eto jednu”. Potom je naočigled svih prisutnih udario po zadnjici koleginicu papirima koje je držao u rukama. Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja “Atina”, koje je predstavilo izveštaj, prijavilo je ministru za sport i omladinu Vanji Udovičiću šta je Stanić uradio.

A poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je juče da nikakva pritužba nije stigla u njen kabinet o ovom slučaju, ali da “prema informacijama koje su nama raspoložive na osnovu medija, smatramo da je to nedopustivo ponašanje državnog sekretara, izjave i komentari koji produbljuju predrasude i stereoptipe o ženama i ne doprinose razumevanju ravnopravnosti”. Ocenila je da je dobro što je, kako je kazala, u međuvremenu stiglo i izvinjenje ministra Udovičića i “to je najmanje što on treba da uradi”.