Veselji, Tači, Haradinaj / Foto: /EU

Haradinaj: Tači nastavlja da vodi dijalog sa Beogradom

Kosovska vlada usvojila je Nacrt zakona o dijalogu sa Beogradom i prosledila ga parlamentu. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj potvrdio je da kosovski predsednik Hašim Tači nastavlja da vodi dijalog sa Beogradom, odnosno da formiranje vladinog tima nije omelo njegove nadležnosti u tom procesu, piše prištinska “GazetaExpress”, a prenosi “Al Džazira Balkans”.

“Zakon se ne meša u ovlašćenja predsednika već samo daje pravnu osnovu za funkcionisanje delegacije“, rekao je Haradinaj. Inače, Nacrt zakona reguliše odgovornost i nadležnosti članova pregovaračkog tima u procesu dijaloga. Ovaj zakon usvojen je na zahtev opozicionog SDP-a Špenda Ahmetija, koji je jedan od dvojice koordinatora u timu, a donošenje zakona bio je uslov da ta stranka podrži kosovski budžet za narednu godinu. Vlada je odobrila i 300.000 evra budžetskih sredstava za funkcionisanje tima za dijalog.

A predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji ocenio je da je glasanje o tri zakona vezana za formiranje kosovske vojske pokazalo “kako postoji snaga za ostvarenje konsenzusa kada se radi o pitanjima od nacionalnog interesa”, navode prištinski mediji. “Ljudi na Kosovu su bili iscrpljeni optužbama između partija i smatrali da nema nade za politički konsenzus, ali je taj osećaj nestao kada je Skupština Kosova jednoglasno usvojila tri zakona o transformaciji KSB u Vojsku Kosova”, konstatovao je Veseli. On je, kako se navodi, za sutra zakazao sastanak Tačija, Haradinaja, članova tima za pregovore o nornmalizaciji odnosa sa Srbijom i predstavnika opozicionih poslaničkih klubova, kako bi se koordinisali pregovori sa Beogradom. “Moj motiv je izgradnja unutrašnje političke kohezije u vezi sa dijalogom sa Srbijom. Bio sam razočaran, ali ne i iznenađen, kada sam saznao da su Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje, odgovarajući na moj poziv, zatražili da u sredu bude održana vanredna sednica skupštine”, naveo je Veselji.