Marija Zaharova / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Počela provera rada BBC njuza u Rusiji

Ruska Savezna služba za nadzor u oblasti veze, informacionih tehnologija i komunikacija (Roskomnadzor) saopštila je da je počela proveru britanske redakcije BBC njuz na teritoriji Rusije, kao i sadržaja njenog onlajn portala.

Kako se navodi, to rusko regulatorno telo istražiće celokupan sadržaj te britanske medijske kuće, u skladu sa ruskim zakonodavstvom, preneo je “Sputnjik”. Portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla je da je ta mera „Roskomnadzora“ već odavno lebdela u vazduhu, zbog odluke britanskog regulatornog tela „Ofkom“ po pitanju ruske televizije RT. “Iskreno mi je žao zbog novinara BBC, oni su pravi profesionalci, ali grubo mešanje britanskih vlasti u poslovanje ruskih medija nije nam ostavilo drugi izbor nego da primenimo recipročne mere”, istakla je Zaharova.

Inače, britansko regulatorno telo za medije „Ofkom“ saopštilo je da je televizija RT narušila pravila kodeksa emitovanja u sedam navrata, jer se nije pridržavala pravila nepristrasnosti. RT je saopštio da je krajnje razočaran tim saopštenjem britanskog regulatora, kao i da sve svoje emisije proizvodi u skladu sa pravilima britanskog zakonodavstva.