Donald Tramp / Foto: FoNet/Xinhua

Ministar odbrane SAD podneo ostavku zbog Trampove odluke o povlačenju iz Sirije

Američki ministar odbrane Džim Matis podneo je ostavku zbog neslaganja sa predsednikom Donaldom Trampom oko uloge koju bi SAD trebalo da imaju u svetu i zbog odluke Bele kuće da povuče vojsku iz Sirije, preneo je AP.

Matis će sa funkcije otići krajem februara, a u obrazloženju ostavke je naveo da je odluku doneo posle dvogodišnje borbe sa Trampovom radikalnom promenom spoljne politike. “Imate pravo da postavite ministra odbrane čiji su stavovi bliski vašim. Dok Amerika ostaje nezamenjiva nacija u slobodnom svetu, ne možemo štititi svoje interese, niti ispunjavati tu ulogu na pravi način, ukoliko ne zadržimo saveznike i ne pokažemo da ih poštujemo”, naveo je Matis u pismu predsedniku SAD. Nakon razgovora sa Matisom u Beloj kući, Tramp je na svom “Tviter” nalogu naveo da se ministar odbrane penzioniše, ali to nije ono što stoji u Matisovom pismu. Trampova odluka da povuče vojsku iz Sirije, kao i nagoveštaj da će američke trupe izaći i iz Avganistana, naišla je na žestoke reakcije u SAD i nevericu u članicama NATO-a. Senator Marko Rubio poručio je da je posle odluke o povlačenju vojske iz Sirije “potpuno jasno da Amerika ulaze u seriju velikih političkih grešaka koje će ugroziti našu naciju i naneti štetu saveznicima”.

A prema tvrdnjama neimenovanih američkih i turskih zvaničnika, Trampova odluka da povuče vojnike iz Sirije doneta je brzopleto, bez konsultacija s timom zaduženim za nacionalnu bezbednost ili saveznicima, i uprkos jakom protivljenju gotovo svih uključenih u borbu protiv Islamske države. Kako se ističe, Tramp je šokirao svoj kabinet, Kongres i veliki deo sveta odbacivši savete najbližih saradnika i pristavši na povlačenje tokom prošlonedeljnog telefonskog razgovora s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Taj razgovor vođen 14. decembra je, prema navodim pomenutih zvaničnika, uvod u Trampovu odluku koja je imala duboke posledice, uključujući i ostavku Matisa. Ni Bela kuća, ni Stejt department, ni Pentagon nisu želeli da komentarišu odluku o povlačenju iz Sirije.