Donald Tramp / Foto: FoNet/Xinhua

Tramp: Ugostiću Tačija i Vučića u Beloj kući da proslavimo istorijski sporazum

Predsednik SAD Donald Tramp naveo je u pismu predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da je Vašington spreman da mu pruži pomoć u naporima da postigne dogovor koji bi uvažavao interese Kosova i Srbije.

Kako se navodi, Tramp je izrazio zadovoljstvo razgovorom sa Tačijem na proslavi Dana primirja u Parizu, ističući da je Kosovo ključni partner Vašingtona za očuvanje mira i stabilnosti u Evropi. On je, dodaje se, pozdravio Tačijeve napore za pomirenje sa Srbijom. “Ukoliko se ne iskoristi ova jedinstvena prilika, to bi bio tragičan korak unazad, budući da se šansa za postizanje sveobuhvatnog mira verovatno neće ponoviti u skorije vreme”, naveo je Tramp. “Pozivam Vas i ostale kosovske lidere da ugrabite ovu jedinstvenu priliku, da budete ujedinjeni tokom mirovnih pregovora, i da se uzdržite od poteza koji bi otežali postizanje sporazuma”, poručio je Tramp, podsećajući da su SAD investirale mnogo u uspeh Kosova kao nezavisne, suverene države. “Želimo da Vaša zemlja nastavlja da se razvija. Spremni smo da Vam pomognemo u naporima da postignete sporazum koji uvažava interese i Kosova i Srbije. Takav sporazum je nadohvat ruke. Biće mi drago da ugostim Vas i predsednika Aleksandra Vučića u Beloj kući da proslavimo ono što bi predstavljalo istorijski sporazum”, naveo je Tramp. A Tači je u svojoj “Tviter” poruci istakao da se i on raduje tome da proslavi “konačnost mira” u Beloj kući i otvaranju puta Kosova u članstvo NATO, EU i UN. Bivši američki diplomata Daniel Server ocenio je juče da je Beograd odustao od ideje da zadrži suverenitet nad Kosovom i da se to vidi kroz plasiranje ideje o podeli i razmeni teritorije, za koju je rekao i da je “užasna”, jer bi tako nešto moglo da vodi destabilizaciji u regionu. On je juče na predstavljanju svoje knjige u Beogradu kazao da je pojava Trampa kao “etničkog nacionaliste”, “otvorila vrata” za ideje u Beogradu i Prištini za podele i razmene  teritorije. “Međutim, Tači i Vučić su shvatili da to ne dolazi u obzir”, rekao je Server. Kazao je da njih dvojica u svojim parlamentima ne bi dobili podršku za tako nešto, ali je naglasio da “loše ideje” nikad ne umiru i mogu da se vrate.

A visoki zvaničnici Evropske komisije rekli su juče da je usvajanje Rezolucije o dijalogu sa Beogradom u Skupštini Kosova “važan korak koji će doprineti ojačavanju kosovske strane i olakšati da se brzo i konstruktivno nastavi ovaj proces, pod aktuelnim formatom dijaloga na visokom nivou”. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini, komesar za pitanja proširenja Johanes Han, kao i komesarka nadležna za trgovinska pitanja Sesilia Malmstrom su u prepisci sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, u koju je Radio Slobodna Evropa (RSE) imala uvid, pozdravili i predlog nacrta konačnog sporazuma Vlade Kosova. Oni ga smatraju doprinosom kosovskoj strani, “koju će predstaviti predsednik Tači tokom tekućeg dijaloga, što je za EU jedini realni okvir za rešavanje normalizacije odnosa Prištine i Beograda”. Podseća se da je prepiska između njih i Haradinaja počela 12. decembra, kada su mu ponudili da pomognu u prevazilaženju krize izazvane nakon odluke o taksama i naveli da bi moglo doći do toga da se u CEFTA naziv UNMIK, pod kojem se predstavlja Kosovo, zameni imenom Kosova, ali sa zvezdicom. Haradinaj je u odgovoru naveo da je “prošlo vreme” za ovakvo rešavanje problema i dodao da je napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije svih ovih godina minimalan, kao i da “sada zapravo i u zastoju”. Potom, Skupština Kosova usvojila je rezoluciju o dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, čime je ovlastila novu državnu delegaciju da okonča taj proces. Iz ove delegacije ističu da Tači više ne može da pregovara o sporazumu, ali dodaju da će delegacija “koordinirati svoje aktivnosti sa svim institucijama Republike Kosova, kao što je Predsedništvo”.