Oleksander Aleksandrovič / Foto: FoNet/MC

Aleksandrovič: Ukrajina podržava Srbiju, a vi glasate protiv nas

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič rekao je da Kijev nije srećan kada Srbija glasa protiv Ukrajine u međunarodnim organizacijama.

Prema njegovim rečima, tokom posete predsednika Petra Porošenka Srbiji postignut je džentlmenski dogovor da dve zemlje ne glasaju jedna protiv druge. “Neka pitanja su osetljiva i Srbija ne mora da podržava svaku inicijativu Ukrajine. Ali u Generalnoj skupštini UN bila je rezolucija o militarizaciji Azovskog mora i Krima, i Srbija je opet glasala protiv Ukrajine. Mogla je da se uzdrži ili ne učestvuje u glasanju, a glasala je protiv. To ne razumemo”, kazao je Aleksandrovič. Rezolucija je usvojena sa 66 glasova za i 19 protiv. On je podsetio da je njegova zemlja nedavno glasala protiv prijema Kosova u Interpol. “Ukrajina ili podržava Srbiju ili je neutralna. Srbija glasa protiv Ukrajine. Ukrajina zbog toga žali, to ne razumemo. Mi ne priznajemo Kosovo i to dokazujemo konkretnim koracima”, rekao je Aleksandrovič. On je naveo i da Ukrajina ne traži da se Srbija priključi sankcijama Rusiji, iako bi bila srećna da se to desi. “To je pitanje ekonomije, bezbednosti i drugog. Ukrajina bi bila srećna ako bi se Srbija pridružila sankijama Rusiji, ali razumemo da je to teško kada je trgovinska razmena s Rusijom velika”, rekao je ambasador. Kazao je i da Kijev redovno šalje Beogradu spiskove srpskih državljana koji se bore na istoku Ukrajine i da se nada boljoj saradnji srpskih i ukrajinskih bezbednosnih službi i tužilaštava na slučajevima tih osoba.

Podsetimo, Aleksandrovičev intervju za BIRN, novembra prošle godine, izazvao je burne rekacije. On je tada kazao da Moskva koristi Srbiju i srpski faktor da destabilizuje Balkan i uništi Evropu, a kao destabilizujuće akcije Rusije na Balkanu naveo je da “Rusija obučava srpske plaćenike da ubijaju Ukrajince”, da je “iskoristila srpske ekstremiste za državni udar u Crnoj Gori”, kao i to da Rusija “podstiče srpski separatizam u većinski srpskom entitetu, Republici Srpskoj, da destabilizuje BiH”. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije posle toga izdalo je upozorenje da će, ukoliko se ukrajinski ambasador “ne vrati u okvire Bečke konvencije”, preduzeti korake uobičajene u takvim slučajevima. Usledilo je povlačenje ambasadora obeju zemalja kući na konsultacije. Ubrzo su se, međutim, vratili na posao, tenzija je smanjena, a u julu je u zvaničnoj poseti Beogradu boravio predsednik Ukrajine Petro Porošenko. Tada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je “Srbija poštovala i poštovaće teritorijalni integritet Ukrajine”.