Hašim Tači / Foto: FoNet/Radio KiM

Skupština Kosova usvojila zakone koji omogućavaju formiranje vojske

Skupština Kosova usvojila je juče tri zakona koja se odnose na promenu mandata Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), čime je Kosovo i zvanično ušlo u proces dobijanja vojske.

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da vojska Kosova predstavlja “čast, bezbednost i blagostanje Kosova”. On je na “Fejsbuku” napisao da se posle dva desetleća ovim zaokružuje proces državnosti Kosova. “U Skupštini Kosova sa apsolutnom većinom, izvan političkih razlika, kao retko kada, izbaranici naroda usvojili su paket zakona o osnivanju vojske Kosova”, napisao je Tači. On je istakao da je Kosovo kao društvo pokazalo da ima smelosti, odgovornosti i da zna da bude ujedinjeno kako bi odbranili interese naroda i države. “Stvaranje vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za novogodišnje praznike”, napisao je Tači. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da se vojska Kosova nikada neće koristiti protiv građana Kosova, ni na severu niti na jugu, ističući da “vojska pripada svim njenim građanima”. Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali sednici, a njen predsednik Goran Rakić rekao je da je odluka neprihvatljiva i da nema nikakvu snagu pa je pozvao stanovništvo na “budnost”, ali i da “ne naseda na provokacije”. A predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima sa Kosova da ne brinu i da će Srbija imati snage da ih zaštiti ako dođe do zloupotrebe kosovske vojske. Kazao je da je Srbija uputila zahtev za hitno održavanje sednice Saveta bezbednosti UN i očekuje da, kako je rekao, sponzori Prištine neće to sprečavati. “Albanci i njihovi sponzori Amerikanci hteli su da zgaze Srbiju politički i vrednosno, jer smo se drznuli da po pitanju Kosova pobedimo”, rekao je Vučić, pominjući glasanje u Interpolu. “Pitam na osnovu kog akta su odlučili da formiraju vojsku Kosova”, kazao je Vučić navodeći da dobija odgovor da je Kosovo suverena država, ali da nema akta po kome je to moguće učiniti.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je žaljenje zbog odluke kosovskih vlasti, navodeći da je doneta “uprkos zabrinutosti koju je izrazio NATO”. Istakavši kako NATO podržava Bezbednosne snage Kosova samo u okviru postojećeg mandata, Stoltenberg je podvukao da će sada Alijansa morati da preispita stepen angažovanja. Maja Kocijančič, portparolka EU izjavila je da Unija deli mišljenje NATO da se mandat KBS-a može promeniti samo kroz inkluzivni i postepeni proces u skladu sa ustavom Kosova. S druge strane, Ambasada SAD u Prištini potvrdila je svoju podršku postepenoj tranziciji KBS u snage sa mandatom teritorijalne odbrane. “Glasanje u Skupštini prvi je korak u razvoju ove sposobnosti. Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i neprestanog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage interoperabilne sa NATO, koja služi svim kosovskim zajednicama u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije Vlade Kosova”, navodi se u saopštenju. A portparol Kfora Vinčenco Graso rekao je za RTS da će sve članice Alijanse imati sastanak i doneti odluku o novom angažovanju NATO-a na Kosovu. Na konstataciju da su Srbi zabrinuti i pitanje da li mogu računati na zaštitu Kfora, on je odgovorio: “Mi smo ovde da bismo štitili sve građane kao što je Kfor radio u proteklih gotovo 20 godina. Veoma smo odlučni i posvećeni da ispunjavamo naš mandat, a prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti”.