Posle potpisivanja dokumenta / Foto: FoNet/MC

Opozicioni savezi i stranke Srbije potpisali zajedničke uslove za slobodne i fer izbore

Predstavnici više opozicionih saveza, stranaka i pokreta potpisali su juče u Beogradu dokument o zajedničkim uslovima za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora.

Dokument su potpisali predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Socijaldemokratske stranke, Nove stranke, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, pokreta Dosta je bilo, Pokreta centra, Građanske platforme i inicijative “Ne davimo Beograd”. Navodeći da je uslove podržalo još pokreta i stranaka, samostalna poslanica Marinika Tepić podsetila je da su predstavnici opozicije 12. oktobra formirali Radnu grupu koja je imala zadatak da konkretizuje zahteve za slobodne i poštene izbore. Navela je da su ključne tačke zahteva opozicije vezane za sprečavanje zloupotreba biračkog spiska i javnih resursa u kampanji, kontrolu izbornog procesa, posebno na Kosovu i Metohiji, izborne radnje i izborni dan kao i za krivične sankcije protiv onih koji te zloupotrebe vrše. Potpisnici su zatražili da opoziciji bude omogućeno da u informativnom programu Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine bude zastupljena “najmanje 60 minuta nedeljno pre predizborne kampanje” i da njeni predstavnici učestvuje u “svim debatnim emisijama” na javnim servisima, kao i promenu sastava REM-a “radi dosledne primene svojih ovlašćenja kontrole elektronskih medija”.

Dokument nisu potpisali predstavnici Građanskog bloka 381, koji su po rečima potpisnika, “u poslednjem trenutku” odlučili da to ne učine. Član Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana, koji je deo bloka 381, Aleksandar Olenik izjavio je da taj pokret nije potpisao dokument, jer, kako je rekao, to je “samo papir koji je poslužio za slikanje i od njega neće biti nikakve stvarne koristi”.