Serž Bramerc / Foto: FoNet/TV FoNet

Bramerc osudio negiranje zločina i genocida u Srebrenici i slavljenje zločinaca

Glavni tužilac sudskog Mehanizma u Hagu Serž Bramerc osudio je juče, pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku, “slavljenje ratnih zločinaca i negiranje zločina, uključujući i genocid u Srebrenici” u zemljama bivše Jugoslavije.

“Neki politički lideri u regionu rade na tome da se prevaziđe nasleđe nedavne prošlosti. Nažalost, pozitivni koraci potkopani su neodgovornim komentarima drugih zvaničnika, koji negiraju ono što su međunarodni sudovi ustanovili bez ikakve sumnje, prikazujući kao heroje ljude koji su počinili najteža kršenja međunarodnog prava”, rekao je Bramerc, podnoseći Savetu redovan izveštaj. On je naglasio da “vojnici ne brane časno svoju zemlju tako što ubijaju civile, spaljuju kuće, siluju žene i devojke i proteruju zajednice zbog njihove nacionalnosti ili vere”. “Zemlje ne mogu graditi zajedničku budućnost ako nemaju zajedničko razumevanje i prihvatanje nedavne prošlosti”, kazao je Bramerc. On je ponovo ukazao na neophodnost regionalne saradnje u pronalaženju još 10.000 osoba nestalih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Svoj poslednji izveštaj Savetu bezbednosti UN u svojstvu predsednika Mehanizma juče je podneo i američki sudija Teodor Meron, koji je na toj dužnosti bio sedam godina. Merona će na čelu Mehanizma u januaru zameniti malteški sudija Karmel Ađijus, koji je, kao i Meron, ranije bio i predsednik Haškog tribunala.

A ministarka pravde Srbije Nela Kuburović ocenila je da Srbija ima uspešnu saradnju sa Mehanizmom i ispunjava sve preuzete obaveze, dok je na kritike na račun objavljivanja memoara osuđenog generala Nebojše Pavkovića istakla da se knjiga jednog učesnika u ratu ne može smatrati glorifikacijom jedne strane u sukobu. Ona je na sednici Saveta bezbednosti istakla da je Srbija omogućila Tužilaštvu Mehanizma slobodan pristup svim dokazima, dokumentima, arhivama i svedocima. “Početkom juna ove godine doneta je odluku da se predmet Jojić – Radeta ustupi Srbiji”, rekla je Kuburović i navela da je u toku odlučivanje po žalbi “Amikus kurije” (prijatelja suda). “Ukoliko predmet Vjerice Radete i Petra Jojića za nepoštovanje suda bude ustupljen srpskom pravosuđu, to će predstavljati novi korak napred u odnosima sa Mehanizmom”, istakla je ministarka.