Protest "Stop krvavim košuljama"/Foto: FoNet, Marija Đoković

Vučić: Neka vas se skupi pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je juče, komentarišući veliki protestni skup koji je, pod sloganom “Stop krvavim košuljama”, u subotu održan u Beogradu, izjavio da neće ispuniti nijedan zahtev opozicije, koliko god ih izašlo na ulice da protestuje i koliko dugo ti protesti trajali.

“Šetajte do mile volje, ja nijedan zahtev nikada neću da vam ispunim. Može i pet milona da vas se skupi. Možete samo da dobijete izbore. E, kada dobijete izbore ispunjavajte ono što je narodu obećano, a ja pod pritiscima neću da radim, i po tome se razlikujem od svih drugih”, rekao je Vučić. On je poručio da “mogu da šetaju koliko god hoće, samo da nikome ne razbijaju glave i da ne uništavaju imovinu”. Kazao je da na skupu nije video mnogo mladih ljudi i ocenio da je šetao uglavnom srednji i viši srednji sloj, te da treba preispitati zbog čega su oni nezadovoljni. On je kazao da sa protesta nije upućena ozbiljna poruka “osim Vučiću pederu, koja ne znači ništa”. “Ako hoćete izbore – dobro, ali ja da popuštam vašim glupostima ne pada mi napamet, nisam ni kada ste četiri meseca šetali svaki dan”, kazao je Vučić. On se osvrnuo i na izveštavanje reporterke “Studija B” Barbare Životić o protestu i objavama na društvenim mrežama posle toga i poručio joj da se ne plaši i da nastavi da radi svoj posao onako kako misli da treba. “Govore o borbi za pristojnu Srbiju, a takvi bi stavljali žene u tor, u kojoj bi im žene bile fukse i ne bi bile žene. Protiv tih koji se za takvu Srbiju bore, borićemo se svom snagom i svim srcem i pobeđivaćemo ih uvek i bezbroj puta. Ova normalna pristojna Srbija nikada neće dozvoliti da takvi divljaci ovom zemljom upravljaju”, rekao je Vučić na skupu žena SNS pod nazivom “Jake žena za jaku Srbiju”. A Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je urednike i novinare da poštuju Kodeks novinara Srbije prilikom izveštavanja sa događaja od interesa za javnost i da prave jasnu razliku između činjenica i komentara. “Međutim, izveštavanje kojim se krše profesionalne norme, ne može biti izgovor za pretnje fizičkim razračunavanjem i za lascivne uvrede na društvenim mrežama upućene Barbari Životić. Nepoštovanje Kodeksa dovodi do urušavanja ugleda novinarske profesije, a novinari i urednici koji krše Kodeks ne mogu da računaju na bezrezervnu podršku novinarskih udruženja i kolega”, saopštio je UNS.

Podsetimo, konkretan povod za subotnji protest bio je nedavni napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu, ali i “podsećanje na sve napadnute građane, novinare, aktiviste civilnog sektora i političare”. Skup su neformalno organizovali predstavnici opozicionog “Saveza za Srbiju”, ali na skupu nije bilo stranačkih obeležja. Više hiljada građana šetalo je od platoa ispred Filozofskog fakulteta, pored Skupštine Srbije i Radio-televizije Srbije, i potom Svetogorskom ulicom do Trga republike. Skup je prošao bez incidenata.