Federika Mogerini / Foto: FoNet/EU

Ministri EU danas o dijalogu Beograd-Priština, očekuju brz i celovit sporazum

Šefovi diplomatija EU razmotriće danas u Briselu kako da se prevaziđe zastoj u dijalogu Beograd-Priština, u očekivanju da se “brzo dođe do pravno obavezujućeg sporazuma, imajući u vidu da je to direktno vezano za opipljive izglede dve strane za napredak ka evropskom putu”.

To su novinarima preneli izvori u Savetu ministara EU, dodajući da će ministre inostranih poslova o toku dijaloga izvestiti visoka predstavnica Federika Mogerini. Ministri EU će, rečeno je, sagledati situaciju i razvoj na Zapadnom Balkanu i “kakav je ishod angažovanja EU”, a poseban naglasak biće na očekivanju da se u Makedoniji u celosti prihvati sporazum o imenu s Atinom. Takođe, biće reči o tome da posle oktobarskih izbora “u Bosni i Hercegovini budu formirani organi vlasti na svim ravnima i da se u BiH prvenstvo da reformama nužnim za napredak te zemlje na putu ka EU”. U pripremnom dokumentu za današnje zasedanje ponovo se naglašava “neopoziva opredeljenost za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana”.

Ističe se da EU “pozdravlja posvećenost partnera na Zapadnom Balkanu evropskim vrednostima i načelima, kao i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope, utemeljene na istorijskim, kulturnim i geografskim vezama i uzajamnim političkim, bezbednosnim i ekonomskim interesima”.