Foto: Pixabay.com

Pretplata za RTS i RTV podignuta na 220 dinara

Taksa za javne servise Radio-televiziju Srbije (RTS) i Radio- televiziju Vojvodine (RTV) od 1. januara iznosiće 220 dinara, umesto dosadašnjih 150 dinara.

To je propisano izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koje je Skupština Srbije juče usvojila. Taksa za RTS i RTV i dalje će se plaćati preko računa za električnu energiju, koji će biti uvećan zbog povećanja pretplate za 70 dinara, odnosno za 47 odsto. Javni servis finansira se iz takse i iz državnog budžeta Srbije.

Kako je podsetio “Danas”,Vlada Srbije ukinula je  privremeno pretplatu od 2014. do 2016. godine, da bi se potom novim Zakonom o javnim servisima ponovo uvela, ali pod nazivom „taksa“. Odlučeno je da se, opet privremeno, RTS i RTV finansiraju većinskim delom iz državne kase, a da taksa iznosi svega 150 dinara, koliko su građani plaćali prethodne tri godine godine. Ta privremena odluka trebalo je da važi do 31. decembra ove godine, pa da se ponovo finansiranje javnih servisa vrati isključivo putem taksi. Vlada Srbije ipak je odlučila da se ovakav kombinovani model finanisiranja RTS i RTV nastavi do kraja 2020. godine, s tim što se deo koji će izdvajati građani biti veći za 70 dinara, tačnije 220 dinara.

Inače, SNS je svoju predizbornu kampanju 2012. godine počela obećanjem da će TV pretplata biti ukinuta. To je izjavila tadašnja šefica ekonomskog tima SNS Jorgovanka Tabaković. „Predlog kako da građanima uštedimo jeste da ih lišimo suvišnog troška, neplaćanjem i ukidanjem televizijske pretplate.“ (Fonet, 8. 3. 2012. godine). Posle dolaska na vlast SNS-a pretplata je ostala, a nakon čestih pitanja građana da li će ona biti ukinuta, lider SNS i tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kazao je: “TV pretplata, kao što sam i obećao građanima Srbije, biće ukinuta, jer ja ne pripadam onom tipu ljudi koji je 12 godina obmanjivao građane Srbije i bavio se samo marketinškim trikovima. To je naša obaveza od koje nećemo odustati.” (Tviter, 23. 5. 2013. godine) Godinu dana kasnije, posle pobede na parlamentarnim izborima, tada premijer Vučić kazao je da će pretplata biti ukinuta, ali je dodao da će to biti učinjeno na određeno vreme.