Sednica Skupštine Srbije / Foto: FoNet/MOD

“Crta” i “Otvoreni parlament”: Opet bez sveobuhvatne rasprave o budžetu

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost  “Crta”  i Inicijativa “Otvoreni parlament” ocenili su da građani drugu godinu zaredom nisu imali priliku da u Skupštini Srbije čuju sveobuhvatnu raspravu o budžetu, zbog toga što su poslanici vladajuće većine zloupotrebom parlamentarnih procedura onemogućili debatu.

Istaknuto je da je zbog spajanja rasprave o 62 tačke dnevnog reda, poslanicima umesto pet sati za raspravu, ostavljeno po pet minuta. “Dodatno, podnošenjem 550 amandmana na dva zakona koja su prethodila Zakonu o budžetu, vreme za raspravu u pojedinostima u potpunosti je potrošeno, čime se potvrdila namera vlasti da suštinski ukine raspravu o budžetu Republike Srbije”, navodi se u saopštenju. Upozorava se na to da poslanici nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za raspravu o budžetu, jer je Vlada taj predlog od hiljadu strana dostavila Skupštini sa 23 dana zakašnjenja, a već sutradan je uvršten na dnevni red sednice. ” “Ovakvo ponašanje vladajuće većine nije nikako u duhu demokratije i duboko je zabrinjavajuće. Parlament bi trebalo da je mesto u kome izabrani predstavnici kroz raspravu zastupaju interese građana i unapređuju zakone. Krajnji ishod ovakve rasprave bio bi budžet koji odgovara potrebama građana. Bez rasprave, ovaj budžet je budžet Vlade, a ne parlamenta i građana”, rekla je direktorka “Crte” Vukosava Crnjanski. U saopštenju se ocenjuje da su prolećno i jesenje skupštinsko zasedanje bili obeleženi opstrukcijom rasprave podnošenjem stotina nesuštinskih amandmana na prve tačke dnevnog reda, kao i objedinjavanjem tačaka dnevnog reda sednica. “Narodna skupština je po istom principu usvojila i Zakon o budžetu za 2018. godinu, zbog čega je ‘Otvoreni parlament’ protestovao i tom prilikom zatamnio svoj portal”, navodi se u saopštenju. “Crta” podseća da je Evropski parlament u rezoluciji o Srbiji, koju je usvojio 29. novembra, skrenuo pažnju na tu lošu praksu koja onemogućava raspravu i međupartijski dijalog unutar Skupštine Srbije.

Inače, poslanici više opozicionih grupa napustili su u četvrtak sednicu nezadovoljni što je razmatranje svih tačaka dnevnog reda bilo objedinjeno, a vreme za polemiku u pojedinostima je trošeno samo na prvu tačku. Oni su tokom noći u Skupštini Srbije držali konferencije za novinare na kojima su govorili o budžetu i drugim predloženim zakonima, ukazujući da im to nije bilo omogućeno u plenumu. A  Skupština Srbije usvojila je juče bez opozicionih poslanika budžet kojim su predviđeni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara, a rashodi 1.269,1 milijardu, tako da će deficit biti 22,9 milijardi, što je 0,4 odsto očekivanog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Budžet je projektovan na osnovu procene da će rast BDP-a dogodine biti 3,5 odsto, a da će inflacija iznositi 2,3 odsto.