Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

NUNS i NDNV: Novcem građana SNS kupio dve televizije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da kupovina kompanije “Antena grupa” predstavlja unapred smišljenu transakciju, čiji je cilj da Srpska napredna stranka novcem građana postane vlasnik dve televizije za nacionalnom frekvencijom, “Prve televizije” i “O2” i drugih medija.

”Smatramo, međutim, da ovaj slučaj svakako nije samo medijski, već da predstavlja jednu od najvećih političkih i ekonomskih afera u Srbiji danas. Iako su i Prva televizija i O2 i do sada bile naklonjene partijama na vlasti, očigledno da je procenjeno da treba ukloniti pojedine sadržaje u kojima se mogu čuti kritički tonovi, kao i da treba dodatno favorizovati SNS. Ove dve televizije će se, po svemu sudeći, pretvoriti u rezervoar partijskog novca i uticaja”, navodi se u saopštenju.

NUNS i NDNV podsećaju da je mehanizam stranačke kupovine medija već viđen na lokalnom nivou, a jedan od najdrastičnijih slučajeva je, kako se naglašava,  kupovina “Novosadske TV” i “Dnevnika” od strane portala “Srbija Danas”, bliskog SNS-u, poznatom po dramatičnom kršenju Kodeksa novinara Srbije. “Svakodnevne, dramatično loše vesti koje stižu sa medijske scene postavljaju pitanje smisla nastavljanja dijaloga novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima vlasti”, ističe se u saopštenju NUNS i NDNV.