Foto: Pixabay.com

Francuska suspendovala odluku o povećanju poreza na gorivo

Vlada Francuske suspendovala je povećanje poreza na gorivo na šest meseci, a tarife za gas i struju neće se podizati tokom zime.

To je juče objavio francuski premijer Eduar Filip, potvrdivši raniju najavu da će uvesti te mere kako bi se stišale tenzije zbog nezadovoljstva pokreta “Žutih prsluka”. “Ni jedna taksa ne zaslužuje da dovede u opasnost jedinstvo nacije”, rekao je Filip u televizijskom obraćanju i dodao da je “trebalo biti gluv i ne čuti bes” Francuza. Prethodno je odluku donetu na sastanku u Jelisejskoj palati s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom saopštio poslanicima stranke Francuska u pokretu (LREM). U nastojanju da smire situaciju, vlada i predsednik Makron odlučili su da na šest meseci suspenduju tri fiskalne mere koje je trebalo da stupe na snagu od januara, a odnose se na povećanja ekoloških taksi na gorivo. “U tom periodu želimo da odredimo i sprovedemo prateće mere koje će biti pravedne i efikasne. Ukoliko ih ne pronađemo, iz toga ćemo snositi posledice”, rekao je premijer Francuske. Dodao je da je vlada, takođe, čula uznemirenost oko uslova tehničke kontrole vozila, koje tu kontrolu čine kompikovanom i poskupljuju je, tako da je i ta mera suspendovana na šest meseci da bi se u međuvremenu našla “pravedna prilagođavanja”. Premijer je sumirao da ni cene struje, ni gasa neće biti povećane kako je bilo predviđeno dok se to bude razmatralo, odnosno tokom predstojeće zime. “Te odluke, koje stupaju na snagu odmah treba da dovedu do smirivanja u zemlji”, rekao je Filip i dodao da to treba da omogući vođenje pravog dijaloga oko svih nezadovoljstava izraženih proteklih nedelja.

Inače, u Francuskoj se od 17. novembra organizuju protesti i blokade pokreta “Žuti prsluci” koji su počeli da se okupljaju prvo zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo, ali je to ubrzo preraslo u opšte nezadovoljstvo politikom predsednika Makrona. Više od 100 ljudi je povređeno u Parizu, a 412 je privedeno tokom proteklog vikenda za vreme najgorih urbanih nereda u Francuskoj u poslednjih više godina. Desetine vozila je zapaljeno, lomljeni su izlozi, a grafitima je išarana i oštećena Trijumfalna kapija. “Glavna uloga države je da garantuje javni red, ali moramo da se borimo protiv svega što ugrožava jedinstvo nacije”, rekao je Filip i dodao da svake buduće demonstracije treba da budu zvanično prijavljene i održane u miru.