Slobodan Arežina / Foto: Istinomer

Apelacioni sud: RTV da vrati Arežinu na mesto direktora

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu novosadskog Osnovnog suda kojom se obavezuje Radio-televizija Vojvodine (RTV) da vrati Slobodana Arežinu na funkciju direktora programa RTV-a, navodi se u presudi u koju je agencija “Beta” imala uvid.

Odlukom Apelacionog suda, kojom je odbijena žalba RTV-a, presuda je postala pravosnažna i RTV je obavezan da Arežinu vrati na mesto direktora programa. Presudom je poništeno rešenje generalnog direktora RTV-a Miodraga Koprivice od 24. januara ove godine, kojim je Arežina proglašen tehnološkim viškom. Poništeno je i rešenje Upravnog odbora RTV-a od 29. januara, kojim se Arežina razrešava dužnosti direktora programa RTV-a, a poništen je i aneks ugovora o radu od 5. februara ove godine, kojim je Arežina bio raspoređen na drugo radno mesto.

Inače, Arežina je na mesto direktora programa imenovan 26. maja 2015, na period od četiri godine. Upravni odbor je 5. maja 2016. doneo odluku o njegovoj smeni sa mesta direktora programa, a RTV ga je premestio na mesto menadžera razvojnih projekata u kabinetu generalnog direktora. Pored Arežine smenjeni su i brojni urednici na RTV-u, nakon čega je Pokret “Podrži RTV” organizovao ulične proteste i niz manifestacija protiv tih, kako su ocenili, “političkih čistki”, koje su usledile nakon što je na pokrajinskim izborima SNS preuzela vlast u Skupštini Vojvodine. Arežina je potom tužio RTV, a sud je presudio u njegovu korist 25. aprila 2017. i naložio da on bude vraćen na mesto direktora programa RTV-a. Upravni odbor RTV-a je, međutim, 30. maja 2017. godine na mesto direktora programa postavio Sonju Kokotović Zečević. Apelacioni sud je potom doneo presudu koja je postala izvršna 29. decembra 2017, u kojoj se RTV-u nalaže da Arežinu vrati na mesto direktora programa. RTV je doneo rešenje kojim je Arežinu vratio na mesto direktora programa, ali nije razrešio Sonju Kokotović Zečević, što je u praksi značilo da RTV ima dva direktora programa. Arežina je potom, 18. januara ove godine, uputio dopis generalnom direktoru u kojem ga je obavestio da prema važećim aktima RTV-a nije predviđena mogućnost postojanja dva direktora programa i zatražio da se omogući primopredaja dužnosti, u skladu sa sudskom presudom. Koprivica je 24. januara doneo rešenje kojim je Arežinu proglasio tehnološkim viškom, uz obrazloženje da Sonja Kokotović Zečević ima prednost nad Arežinom zbog dužine staža provedenog u RTV-u. Potom je 29. januara UO RTV-a doneo rešenje po kojem je Arežina razrešen dužnosti direktora programa. Potom su RTV i Arežina 5. februara ove godine potpisali aneks ugovora o radu, po kojem je Arežina imenovan za menadžera razvojnih projekata pri kabinetu generalnog direktora RTV-a.