Viktor Orban / Foto: FoNet/Vlada Srbije

ECPMF: Slobode medija u Mađarskoj više nema

Evropski centar za slobodu medija i novinara (ECPMF) upozorio je da “slobode medija u Mađarskoj više nema”, posle akcije bez presedana u kojoj su informativni kanali, portali, tabloidi, sportska štampa, nekoliko radio-stanica, brojni magazini i sve opštinske novine postale deo medijskog konglomerata pristalice premijera Viktora Orbana.

Konglomerat se naziva Centralnoevropska medijska i novinarska fondacija, koju vodi medijski vlasnik Gabor Liskaj, pristalica Viktora Orbana. U saopštenju ECPMF strogo osuđuje takvu antimedijsku akciju koja je rezultirala strogom kontrolom nad desno orijentisanim medijima bliskim vlastima, dok je nekoliko nezavisnih medija ostavljeno bez oglašivača. “Sa novim konglomeratom koji kontroliše većinu medija u Mađarskoj, praktično je nemoguće za bilo kog drugog da se takmiči na tržištu”, rekao je direktor Centra za medije, podatke i društvo u Mađarskoj Marius Dragomir.

Izvršni direktor ECPMF Luc Kinkel ukazao je da Evropska unija mora da odluči i prati da li je članica EU otvoreno napustila osnove evropske vrednosti. Fasada je pala, rekao je poslanik Benedek Javor i ukazao da će propaganda vlasti imati još jači i centralizovaniji glas u Mađarskoj, sa neverovatnim sumama novca koje kontroliše vlast. Sistem medijskog tržišta je bez presedana u demokratiji, u stvari više liči na medijski krajolik u diktaturi, ukazao je Javor. Od 2012. godine, “Fridom haus” je opisivao status medija u Mađarskoj kao “delimično slobodni”, podseća se u tekstu.