Nebojša Medojević / Foto: N1

Crna Gora: Uhapšen poslanik Nebojša Medojević

Viši sud u Podgorici saopštio je juče da je poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević uhapšen po njihovom nalogu, kao i da su izdali nalog i za hapšenje poslanika DF Milana Kneževića.

Pritvor za Medojevića i Kneževića određen je dok ne pristanu da svedoče, dok njihovo saslušanje ne postane nepotrebno ili dok se krivični postupak ne završi, a najduže do dva meseca, računajući od dana hapšenja. Viši sud u Podgorici saopštio je da se u slučaju Medojevića i Kneževića radi o svedocima, a ne o okrivljenima i o stavljanju u zatvor, a ne u pritvor, zbog čega nisu primenjene odredbe vezane za imunitet. Kako je rečeno, Viši sud je za Medojevića odredio pritvor jer je odbio da svedoči u predmetu formiranom u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog javno izgovorenih tvrdnji da navodno zna da bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši neće biti određen pritvor zato što je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić primio mito u iznosu od 100.000 evra. A Kneževiću preti zatvor zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio da mu za 10.000 evra ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. godine. Jedan od lidera DF-a i poslanik tog političkog saveza u Skupštini Crne Gore Andrija Mandić rekao je da se Crna Gora nalazi na ivici građanskog rata. “Medojević je na prevaran način, pošto je napustio Skupštinu posle glasanja o rezoluciji koju je predložila parlamentarna većina, uhapšen i odveden u zatvor u Spužu. Očigledno je realizovana namera Višeg suda da Nebojšu Medojevića stave u zatvor zbog toga što su procenili da nije svedočio onako kako su se nadali, a ovde vidite da stoji još jedna ‘marica’ koja čeka Milana Kneževića kako bi i njega poveli u zatvor”, rekao je Mandić na vanrednoj konferenciji u noći hapšenja Medojevića, sa koje je Milan Knežević poručio da se neće predati policiji i da će s kolegama iz DF-a ostati u Skupštini do daljeg. Branilac Medojevića ističe da je njegov klijent “pravnim nasiljem stavljen u zatvor”. Advokat Dražen Medojević juče je predao žalbu Apelacionom sudu na rešenje Višeg suda. Kako navodi N1, poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak nazvala je potez crnogorskog pravosuđa sramnim, pozivajući visoku predstavnicu Federiku Mogerini da reaguje. Funkcioneri DF najavljuju ulične proteste, dok vladajući DPS Mila Đukanovića nije komentarisao ceo slučaj.

Inače, Nebojša Medojević je poznat kao žestok kritičar režima u Podgorici, ali i Beogradu. “Organizovani kriminal na ovim prostorima je sastavni deo političkih odnosa između režima Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića. Svi ključni članovi kriminalnih klanova su saradnici službi bezbednosti. Ja to zovem balkanska konfederacija organizovanog kriminala”, istakao je Medojević u jednom od svojih nastupa.