Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Zabrinjava bezbednost novinara i loše stanje medija na Zapadnom Balkanu

Situacija sa bezbednošću novinara na Zapadnom Balkanu i dalje je vrlo zabrinjavajuća, rekao je predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregard na konferenciji “Sloboda medija i bezbednost novinara na Zapadnom Balkanu”, koja je održana u Podgorici.

On je kazao da je i stanje slobode medija u regionu loše i da je zato veoma dobro što su se udruženja novinara i sindikati na Zapadnom Balkanu udružili u odbrani medijskih sloboda u regionu, preneo je “Cafe Montenegro”. Predstavnica Saveta Evrope (SE) Lejla Dervišagić navela je da su prevencija, zaštita, pokretanje istraga i promocija svega toga – ključne preporuke SE državama članicama za jačanje bezbednosti novinara. Ona je napomenula da Savet Evrope, preko svoje platforme, već nekoliko godina beleži slučajeve napada na novinare u Evropi i analizira mogućnosti za njihovo rešavanje. “Cilj je da se države članice prisile da promene postojeće stanje”, kazala je Dervišagić. Napomenula je i da su preko platforme SE u ovoj godini zabeležena 122 slučaja napada na novinare u Evropi i, nažalost, četiri ubistva. Potpredsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović poručila je da država neozbiljno shvata platformu SE i da joj treba i do 10 meseci da odgovori SE na pitanja o napadima na novinare. “Država je čak tražila i da se tri slučaja napada na novinare u Crnoj Gori skinu sa platforme SE iako nisu pravosnažno rešeni”, rekla je Camović. Predsednik Udruženja novinara Makedonije Naser Selmani naglasio je da je prošle godine u njegovoj zemlji zabeleženo 18 napada na novinare, a ove šest i da je situacija nešto bolja od promene vlasti. “Ono što zabrinjava je politika nekažnjivosti, jer većina slučajeva iz ranijeg perioda nije rešena”, rekao je Selmani. On tvrdi i da policija u Makedoniji u nekim slučajevima skriva napadače na novinare.

Konferenciju u Podgorici, koja je okupila oko 100 učesnika, organizovala je Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbednosti novinara.