Viktor Orban / Foto: FoNet/Vlada Srbije

Orban o Gruevskom: Pravedno tretiramo svoje saradnike

Bez bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog bilo bi teško zaštititi mađarsku granicu, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban, komentarišući činjenicu da je odbegli bivši makedonski premijer dobio azil u toj zemlji.

On je kazao da Mađarska pravedno tretira svoje saradnike i naglasio da je Gruevski njegov saradnik. “Znam tog čoveka, bio mi je kolega dugo godina. Bilo bi puno teže, ako ne i nemoguće odbraniti mađarsku granicu bez njega. Moramo tretirati svog saveznika pošteno. Ako nas je pitao za pomoć, može očekivati propisan proces. Ne možemo ga staviti iznad zakona, ali može dobiti pošten proces”, rekao je Orban za nacionalni mađarski radio, prenosi „Rojters“. Podsetimo, makedonska policija izdala je nalog za hapšenje Gruevskog nakon što se nije pojavio na odsluženje dvogodišnje kazne zatvora zbog optužbi za korupciju. Mađarski ministar spoljnih poslova priznao je da su mađarske diplomate Gruevskog otpratile do Budimpešte. A Orban je poručio da je proces koji se u Makedoniji vodi protiv Gruevskog “politički obojen”. “Kompleksne političke poteškoće i igre se dešavaju u Makedoniji, a pravni sistem je deo toga. Procesi u Makedoniji nemaju uticaja na nas. Vodimo računa da li je zahtev za azil pravno valjan”, rekao je Orban.

Premijer Mađarske odbacio je kritike koje stižu sa međunarodnih adresa i nazvao ih radom organizacija i ljudi koje su bliski Džordžu Sorosu.