Hašim Tači, Ramuš Haradinaj / Foto: FoNet/EU

Kosovo uvelo carine od 100 odsto Srbiji i BiH

Vlada Kosova usvojila je juče, na predlog ministra trgovine i industrije Endrita Šalje, odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine sa 10 na 100 odsto.

Kako se navodi u obrazloženju, to se čini u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti. Međutim, reagovala je visoka predstavnica EU Federika Mogerini napominjući da Vlada Kosova hitno mora da ukine odluku, jer takse od 100 odsto predstavljaju očigledno kršenje Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) i duha Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji između EU i Kosova. Mogerini je u saopštenju navela da se tom odlukom na 100 odsto pogoršava situacija, pošto je Priština prošle nedelje uvela takse od 10 odsto. Prethodno, kosovski ministar trgovine kazao je predlaže povećanje takse imajući u vidu analize odeljenja za trgovinu u tom resoru. “Kosovski proizvođači se susreću sa različitim netarifnim barijerama od strane Srbije tako da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište. Srpske vlasti ne priznaju analize kosovskih proizvođača i zahtevaju ponovnu procenu kosovskih proizvoda. I pitanje tranzita i dalje ostaje ozbiljna smetnja za kosovske kompanije dok uvoze ili izvoze u zemlje EU i prolaze kroz teritoriju Srbije”, kazao je Šalja, dodajući da i BiH ima iste trgovinske barijere prema Kosovu kao i Srbija.

Vlade Srbije i BiH osudile su odluku Vlade Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da nema nastavka dijaloga Beograda i Prištine dok kosovske vlasti ne povuku odluku. On je nakon sinoćne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost kazao da govoriti o zabrani trgovine u 21. veku nije civilizacijski čin, niti racionalna odluka i dodao da je Savet odlučio da Srbija ni na koji način neće uzvraćati bilo kakvim merama Kosovu, “jer Srbija želi da ostane pouzdan partner svima”. “Hoćemo da pokažemo razliku između odgovornog ponašanja sa jedne strane, i neodgovornog, sa druge”, rekao je Vučić, pozivajući Prištinu da povuče odluku. Istakao je da će se Vlada Srbije danas obratiti članicama Saveta bezbednosti UN i EU, koje će upoznati sa kako je rekao, “činjenicama o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazuma”. Pre sednice Saveta Vučić se sastao sa ambasadorima Rusije, Kine, EU i zemalja Kvinte, a kako je saopšteno, na tom sastanku izrazio je očekivanje da će zemlje Kvinte i Evropska komisija ukazati Prištini na “neprihvatljivost jednostranih poteza”, kojim rizikuju eskalaciju sukoba i dovode u opasnost mir i stabilnost u regionu.