Ana Brnabić / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Oštre reakcije na izjavu Brnabić i negiranje genocida u Srebrenici

Činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid potvrdila su dva međunarodna suda, poručili su juče iz kancelarije Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), komentirišući za N1 izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da se u julu 1995. godine u Srebrenici nije dogodio genocid.

Iz OHR-a su istakli da su događaji iz 1995. godine detaljno dokumentovani. “Uprkos pokušajima da se činjenice iskrive ili zanemare, događaji iz 1995. godine detaljno su dokumentovani, a činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid potvrdila su dva međunarodna suda”, naveli su za N1 iz OHR-a. Inače, Brnabić je u intervjuu za “Dojče vele” (DW) kazala da se u Srebrenici dogodio ”užasan zločin”. ”Ne mislim da je bio genocid. Mislim da je… znate, mislim da je bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada… genocid je kada pobijete celu populaciju, žene, decu, a to ovde nije bio slučaj”, rekla je premijerka Srbije. Na ovu izjavu reagovala je i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini ističući da je “Vlada Sjedinjenih Američkih Država bila veoma jasna – činjenica da je genocid počinjen u Srebenici u julu 1995. utvrđena je i nepobitna”. Iz Ambasade za N1 navode da su “nalazi kompetentnih, višestrukih, nezavisnih, međunarodnih organizacija i sudova, završno sa presudom Međunarodnog suda pravde (MSP) utvrdili da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid, i to je neupitna činjenica”. ”Nikakvi pokušaji da se negira genocid ne mogu promeniti ovu istinu. Mi smo i dalje razočarani retorikom koja dovodi u pitanje ove osnovne činjenice. Pozivamo sve da poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira koliko je ona bolna. Kao najveći masakar počinjen u Evropi nakon Drugog svetskog rata i zločin protiv celokupnog čovečanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne sme zaboraviti i nikad se ne sme minimizirati”, kazali za N1 iz Ambasade SAD. Izjava premijerke Srbije izazvala je burne reakcije u Sarajevu, ali i regionu. Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da zaprepašćuje činjenica da Brnabić “necivilizovanim negiranjem genocida pokušava da relativizuje planski sprovedeno ubijanje preko osam hiljada nedužnih bošnjačkih civila”.

Premijerka Brnabić juče je saopštila da neće da se raspravlja i komentariše izjave i reakcije iz Sarajeva u interesu saradnje i budućnosti regiona. Kazala je da je neverovatno “kako se na Balkanu u dva laka koraka vratimo do Ilije Garašanina…”. “Što se tiče izjava i reakcija iz Sarajeva neću ih dalje komentarisati. Neću da raspravljam dalje. Nemam komentar u interesu regionalne saradnje, hoću da radimo danas šta možemo i da gledamo u budućnost”, rekla je Brnabić, posle sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima članica EU u Srbiji.