Foto: Pixabay.com

“Dokument EK dovodi u pitanje otvaranje novih poglavlja”

Nakon što je Evropska komisija predstavila interni dokument o Srbiji, u kome se  konstatuje da nije ostvaren napredak u ključnim oblastima, dovedeno je u pitanje i otvaranje novih poglavlja tokom ove godine, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Naime, postoji verovatnoća da Srbija ove godine ne otvori ni jedno poglavlje u procesu pristupnih pregovora, piše RSE. Kako se saznaje, među zemljama članicama nema raspoloženja za otvaranje poglavlja, jer Srbija nije dovoljno napredovala u ključnim poglavljima 23 i 24 u pristupnom procesu, mada još uvek ima dovoljno vremena da se ove ocene u učinku Srbije promene. Pozivajući se na svoje izvore, RSE je krajem oktobra objavio da će na međuvladinoj konferenciji, planiranoj za 10. decembar, Beograd i Brisel otvoriti tri nova poglavlja: finansije (poglavlje 9), ekonomsku i monetarnu politiku (poglavlje 17) i statistiku (poglavlje 18). Isti izvori koji su potvrdili održavanje međuvladine konferencije, sada najavljuju da do te konferencije najverovatnije neće doći. Na nedavnom susretu radne grupe EU, koja se bavi zemljama u pristupnom procesu, Evropska komisija predstavila je interni dokument o napretku Srbije u vladavini prava. Dokument koji je RSE objavio pokazuje da zemlja nije pokazala održive rezultate u ključnim poljima. Kako se saznaje,prilikom rasprave, najmanje sedam članica EU već je izrazilo svoje rezerve zbog nalaza u izveštaju. Izvori sa ovog sastanka naglasili su da su, u toku debate, diplomate iz zemalja članica EU najviše istakle zabrinutost zbog nedovoljnih rezultata po pitanju nezavisnosti pravosuđa, korupcije, slobode medija i ratnih zločina u Srbiji. Zemlje članice smatraju da Srbija mora da pokaže opipljive rezultate u poglavljima 23 i 24, da bi došlo do otvaranja novih poglavlja. Pored ovog, diplomate iz zemlja članica EU “nisu oduševljene” napretkom u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Kosovom, naročito u svetlu poslednje predsedničke runde za koju se tvrdi da je bila “veoma napeta”. Izveštaj EK sada se analizira u prestonicama EU, a pitanje otvaranja novih pregovora ponovo će se vratiti kao predmet rasprave na nivou EU diplomata, koji bi početkom decembra trebalo da donesu  konačnu odluku o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom, piše RSE. Konkretni rezultati u poglavljima 23 i 24, kao i konstruktivan pristup u dijalogu sa Kosovom, od ključne su važnosti da bi Srbija napredovala u procesu pristupnih pregovora. Kako podseća RSE, do sada Srbija nije preskočila nijedan ciklus za otvaranje novih poglavlja u pregovorima o pristupanju EU.

A Sem Fabrici, ambasador EU u Srbiji, nije odgovorio na pitanje RSE da li se i koje države protive otvaranju novih poglavlja Srbije , dok je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila da je Srbija Evropskoj uniji dostavila pregovaračke pozicije za sedam poglavlja i da u decembru očekuje otvaranje bar tri.