Protest, septembar 2018 / Foto: Fejsbuk, Mame su zakon

“Poništite odluku o ukidanju pomoći za treće dete u Vojvodini”

Inicijativa “Mame su zakon” održala je juče protest u Novom Sadu sa koga je od pokrajinskih vlasti zatražila poništavanje odluke o ukidanju mesečne pomoći od 12.000 dinara za porodice sa troje dece.

Predstavnica inicijative i poslanica Pokreta centra u Skupštini Srbije Tatjana Macura kazala je agenciji “Beta” da nije bilo razloga za ukidanje te pomoći, jer nju, kako je rekla, prima “samo 919 porodica, što nije veliko opterećenje za budžet pokrajine”. Inicijativa je na novosadskom Trgu slobode organizovala i izložbu “Nevidljiva radnica”, na kojoj su predstavljene desetine ličnih iskustava žena koje nisu mogle da ostvare svoja radnička prava, a po rečima Macure, cilj tih uličnih akcija je da se ukaže na potrebu poboljšanja položaja majki koje su “oštećene odredbama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom”. “Predstavnici ministarstava ignorišu pitanje nevidljivih radnica u Srbiji, a one su najviše oštećene ovim zakonom. Te žene nemaju 18 vezanih meseci kako bi ostvarile pravo na pune iznose nadoknada i dolaze u situaciju da primaju svega 1.000 do 3.000 dinara mesečno. To ih dovodi u situaciju da se bore za golu egzistenciju”, upozorila je Tatjana Macura.

Osnovni zahtevi inicijative “Mame su zakon” su da se zаrаde obrаčunаvаju tаko što se osnovicа sa doprinosima podeli sа 12 umesto sa sadašnjih 18 meseci i da mesečni iznos nаknаde zа odsustvа sа poslа zbog trudnoće ili nege detetа ne bude mаnji od minimаlne zаrаde.