Foto: Pixabay.com

London demantuje navode o postizanju dogovora s EU

Kabinet britanske premijerke Tereze Mej odbacio je kao spekulacije medijske navode da su Velika Britanija i EU blizu postizanja dogovora o razlazu pošto je postignut kompromis o spornom pitanju irske granice posle Bregzita.

Britanska vlada navela je da su “pregovori u toku” i da izveštaj “Sandej tajmsa” da je postignut dogovor o budućem carinskom režimu na granici Irske i Severne Irske predstavlja “spekulaciju”, prenosi AP. Inače, “Sandej tajms” je objavio da su London i Brisel postigli dogovor da Velika Britanija privremeno ostane u carinskoj uniji sa EU posle Bregzita, čime bi bila izbegnuta tvrda granica sa Irskom. Pozivajući se na izvore bliske pregovaračima, list je naveo da je Mej dobila ustupke od EU i da je Brisel pristao da u sporazumu o budućim odnosima piše da će u carinskoj uniji ostati cela teritorija Velike Britanije. Prema navodima lista, EU je navodno prihvatila proveru robe u fabrikama ili prodavnicima, a ne na granici.

Podsetimo, Velika Britanija treba da izađe iz EU 29. marta, ali zbog neslaganja oko pitanja irske granice London i Brisel još nisu postigli dogovor o uslovima razlaza. Britanski i evropski zvaničnici izjavljivali su prethodnih dana da je postizanje dogovora blizu i da bi on mogao da bude potvrđen tokom novembra. Zamenik britanske premijerke Dejvid Lidington rekao je u petak da su pregovarači “veoma blizu” postizanju sporazuma, a zamenik irskog premijera Sajmon Kovenej kazao je da “misli da je moguće da dogovor bude postignut u novembru”. A više od 70 britanskih preduzetnika potpisalo je pismo objavljeno u “Sandej tajmsu” u kojem se poziva na organizovanje glasanja o sporazumu kojim će se odrediti budući odnosi Londona i Brisela posle Bregzita. Izvršni direktor firme “Voterstouns” i bivši dirketor “Sensberija” su među potpisnicima pisma u kojem se ističe da bi “razarajuće tvrd Bregzit” ugrozio britansku ekonomiju, preneo je BBC.