Skup ispred Predsedništva/Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Uvek pištaljka, nikad više puška”

Protestni skup „Uvek pištaljka, nikad više puška!“, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), održan je sinoć u parku ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Protest, kako je u saopštenju navela Inicijativa, osmišljen je kao protestno zviždanje protiv državne podrške ratnim zločincima, huškanja na nove ratove i represije nad aktivistima za ljudska prava. “Povod za protest jeste kontinuirana kampanja promocije ratnih zločinaca i najave novih ratova, koja je oživela publikovanjem knjiga Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića od strane Ministarstva odbrane“, navodi se u saopštenju Inicijative. Protest je najavljen u utorak nakon odluke Prekršajnog apelacionog suda kojim je potvrđena presuda za osam aktivistkinja i aktivista YIHR zbog, kako je navedeno, kršenja javnog reda i mira na prošlogodišnjoj tribini Srpske napredne stranke na kojoj je govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin. Inicijativa je podsetila da su njihovi aktivisti na tribini održanoj u Beški u januaru prošle godine razvili transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” i duvali u pištaljke, zbog čega su procesuirani za kršenje javnog reda i mira. Takođe, prema svedočenjima aktivista Inicijative, ispred prostorija gde se održavao skup “krupni mladići” su ih tukli i šutirali i oštetili im automobil, o čemu postoje medicinski izveštaji. Posle incidenta usledile su reakcije SNS-a i najviših predstavnika vlasti koji su aktiviste proglasili „huliganima“ koje bi trebalo „privesti pravdi“, a njihova poruka da bi trebalo da se čuje glas žrtava, a ne zločinaca proglašena je „fašističkim ispadom pojedinaca“.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije Milan Antonijević kazao je da okupljeni žele da pošalju poruku protiv pravosnažne presude jer su predstavnici YIHR-a “dali jasan stav o ratnim zločinima na tribini na kojoj nije mesto onima koji su osuđeni za ratne zločine”. “Oni su zbog toga prvo naišli na osudu državnog vrha, kasnije i samih sudova. Mislim da to nije dobra poruka kada gorimo o evropskim integracijama, kada govorimo o vrednostima koje se šalju mladim ljudima. Zaista treba poštovati sve presude i domaćih i stranih sudova koji se tiču ratnih zločina, a takva poruka mora dolaziti iz svih državnih organa”, rekao je Antonijević.  Kao sledeće moguće pravne korake za osuđene aktiviste, Antonijević je naveo ustavnu žalbu, ali i mogućnost da se sa tim slučajem pojave u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, što je ocenio kao standardne korake kada su presude domaćih sudova u suprotnosti sa ljudskim pravima, Ustavom i međunarodnim propisima. Programska koordinatorka BIRN-ove inicijative “Balkanska tranziciona pravda” (Balkan Transitional Justice) Jovana Prusina, jedna od osoba kojima je potvrđena presuda, ocenila je da je ta presuda primer “neočekivane efikasnosti domaćeg pravosuđa”, s obzirom na to da su oni u relativno kratkom roku procesuirani.