Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Vučić: Treba da uspostavimo granicu, pošto danas ne znamo gde je

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je iluzorno očekivati da će u Parizu 11. novembra, prilikom proslave Dana primirja u Prvom svetskom ratu, biti dan odluke o pitanju Kosova, jer rešenje nije na vidiku, iako je, ističe, spreman da razgovara sa svima. “Ali, mi smo mnogo, mnogo daleko od postizanja kompromisa.

I svi drugi da se sklone (bili bi daleko), iako se zna da svi imaju svoje interese i agendu. Pa nisu oni nas džabe bombardovali i proglašavali nezavisnost Kosova 2008. godine, da bi sada ovo prošlo bez njih. Uslov za svako rešenje je bilo kakav dogovor Srba i Albanaca, a to, ponavljam, uopšte ne postoji”, rekao je Vučić, istićuči da je nemoguće da Kosovo postane članica UN bez saglasnosti Rusije i Kine, ali i Srbije.”Međutim, možda će u Srbiji uskoro da pobede neki drugi. Neki koji već kažu da su za davanje stolice u UN bez ičega, pa će možda tako i da bude”, rekao je Vučić. Inače, on je prethodni dan izjavio da je obznanio plan za Kosovo: “Ja sam svoj plan izneo u Briselu, i ljudima iz Prištine i ljudima u Briselu. Moje ideje nisu naišle na podršku, ja sam to više puta rekao. Na moju žalost, iako nikada nisu čuli ni šta mislim, ni kakva bi to rešenja bila, čini mi se da ne postoji glas negativan koji iz Srbije nisam čuo. I ja prihvatam glas naroda”, kazao je Vučić. A juče, na novinarsku molbu da pojasni šta je to kazao u Briselu i koji su detalji tog plana koji je predočio i čelnicima u Briselu i prištinskoj strani Vučić je odgovorio da “nije rekao na taj način”, ali da ni mnoge njegove kolege nisu razumele “te nijanse u kojima je on govorio”. “Na jednu moju reč, koja je bila normalna, da treba da uspostavimo granicu, pošto ne znam gde je danas granica, mnogi su reagovali. Znam ja šta piše kod nas, ali kada idem na Kosovo čeka me druga granica koju su postavili oni koji su vladali pre nas 2011. godine. Kosovo je samoproglasilo svoju nezavisnost 2008, a 2010. smo svojim užasnim potezima doprineli presudi Međunarodnog suda pravde, koja je na štetu naših interesa”, rekao je Vučić. Govoreći o svom predlogu rešenja za pitanje Kosova, kazao je da je iznosio “različite ideje na bezbroj mesta” i govorio o neophodnim kompromisima, odnosno o tome da je potrebno da Srbija nešto dobije, a ne sve da izgubi, ali da o detaljima nije i neće govoriti dok ne dobije neku konkretnu ponudu ili ideju.

Podsetimo, iako je najavljivao da će predstaviti svoj plan o Kosovu to se do danas nije desilo. Tako je u februaru najavio da će “uskoro predstaviti” predlog rešenja. “Ja ću to da govorim za… računajte kraj marta, najkasnije početak aprila. I imaću dovoljno hrabrosti da o tome govorim. A nadam se da će i svet da razume da ne mogu Srbi sve da izgube, a da Albanci sve dobiju”, rekao je tada Vučić. Međutim, kada je stigao april, on je izjavio da je planirao da platformu za Kosovo iznese krajem meseca, ali da nije siguran da će se to i dogoditi. Početkom maja kazao je da, ipak, ne želi da u javnosti govori o tome šta bi za njega bilo prihvatljivo rešenje za Kosovo, jer bi se time, kako je naglasio, oslabila pozicija Srbije. Krajem juna izjavio je da bi za Srbiju bio dobitak da dobije “jedan metar na Kosovu” gde, kako je kazao, “danas nemamo ništa”. A u septembru tokom posete Kosovu rekao je da rešenje nije na vidiku, ali da se “Bogu moli da ga bude u narednih 10 ili 20 godina”.